Φύγετε αν μπορείτε, για να εξοικονομήσουμε ενέργεια

Την αποχώρηση των πολιτών από τη χώρα παρουσιάζει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας, ως λύση στο πρόβλημα ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας.

«Αν οι πολίτες μπορούν να βρουν εναλλακτική τοποθεσία κατοικίας για τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες, θα ήταν εξαιρετικά βοηθητικό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο BBC ο επικεφαλής της DTEK Μαζίξ Τιμτσένκο.

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί σχεδόν το ήμισυ των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντένις Σμιχάλ.

«Σχεδόν το ήμισυ του ενεργειακού μας συστήματος έχει πληγεί», είπε ο Σμιχάλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ως εκ τούτου, ζήτησε «πρόσθετη υποστήριξη» από την ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Πύραυλο κρουζ με ομοίωμα πυρηνικής κεφαλής εκτόξευσε η Ρωσία

Ακόμα και πυραύλους χωρίς πυρηνικές κεφαλές χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στην Ουκρανία καθώς, όπως όλα δείχνουν, έχουν ξεμείνει από συμβατικά όπλα.

Ένας από τους δύο πυραύλους κρούζ, που καταρρίφθηκαν στις 17 Νοεμβρίου πάνω από το Κίεβο ήταν εξοπλισμένος με ομοίωμα πυρηνικής κεφαλής, γράφει ο ουκρανικός ιστότοπος Defense Express επικαλούμενος δικές του πηγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του, επρόκειτο για πύραυλο κρούζ τύπου Χ-55, η πυρηνική κεφαλή του οποίου είχε «ξεβιδωθεί» και αντικατασταθεί με ένα άδειο «ομοίωμα».

Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ο πύραυλος Χ-55 από το «πυρηνικό οπλοστάσιο» μπορεί να υποδηλώνει ότι η Ρωσία έχει ένα κρίσιμα χαμηλό απόθεμα πυραύλων κρουζ, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Τα πλήγματα πάντως που καταφέρουν αυτοί οι αυτοσχέδιοι πύραυλοι δεν χωρούν υποτίμηση. Τα απανωτά κύματα των ρωσικών επιθέσεων έχουν προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες σχεδόν στο ήμισυ του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Ντενίς Σμιχάλ ενώ χθες ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε ότι 10 εκατομμύρια Ουκρανοί κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα δεν έχουν  ρεύμα.

Ρωσία: Οι Ουκρανοί εκτελούν αιχμαλώτους

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωνε ότι η Ουκρανία εκτέλεσε περισσότερους από 10 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, με εξ επαφής πυροβολισμούς στο κεφάλι, κατηγορώντας το Κίεβο για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου τα οποία, σύμφωνα με την Μόσχα, η Δύση αγνοεί.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας ήταν μια απάντηση σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σε ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο υποστηρίζει ότι δείχνει την εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως ούτε το βίντεο, ούτε τον ισχυρισμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Αυτή η βάναυση δολοφονία Ρώσων στρατιωτικών δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μοναδικό έγκλημα πολέμου», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

«Αυτή είναι κοινή πρακτική στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας που υποστηρίζεται ενεργά από το καθεστώς του Κιέβου και αγνοείται κατάφωρα από τους δυτικούς προστάτες του», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Το βίντεο δείχνει αυτό που φαίνεται να είναι Ρώσοι στρατιώτες ξαπλωμένοι στο έδαφος στη Μακιγίβκα στην ανατολική Ουκρανία, αφού είχαν παραδοθεί Στη συνέχεια ακούγονται πυροβολισμοί και το βίντεο δείχνει τα πτώματα.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, καταγγελίες που η Ρωσία έχει αρνηθεί.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε ότι το βίντεο δείχνει «την εσκεμμένη και μεθοδική δολοφονία περισσότερων από δέκα ακινητοποιημένων Ρώσων στρατιωτών από εκφυλισμένους Ουκρανούς στρατιώτες με εξ επαφής πυροβολισμούς στο κεφάλι».

Συμπλήρωσε ότι το βίντεο αποτελεί ένδειξη της «αποτρόπαιας φύσης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του «καθεστώτος» του στο Κίεβο, σημειώνοντας ότι αυτός «θα απαντήσει ενώπιον του δικαστηρίου της Ιστορίας, του λαού της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κίεβο στην καταγγελία της Μόσχας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα