Αντεπίθεση Τσίπρα στην ΔΕΘ με αιχμές “εργασιακό”, ασυνέπεια και Πρέσπες

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί την απαρχή της πολιτικής αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική ήττα του Ιουλίου. Η σκληρή αναμέτρηση με την κυβέρνηση αναμένεται να έχει σαν στόχο την ανάδειξη της “αποκάλυψης” που μεθοδεύεται στα εργασιακά δικαιώματα όπως και της προεκλογικής και μετεκλογικής ασυνέπειας του Κ. Μητσοτάκη τους πρώτους δυο μήνες της διακυβέρνησης.

Το νέο«εργασιακό Μνημόνιο» που παρουσίασε η κυβέρνηση μέσα από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο καταργώντας ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις θα αποτελέσει την “αιχμή του δόρατος”που θα χρησιμοποιήσει το Σάββατο στο Βελλίδειο ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης, καθώς δικαιώνει τους φόβους που υπήρχαν εξ αρχής στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προθέσεις Μητσοτάκη στην αγορά εργασίας.

«Πρόκειται για νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα – είναι μοντέλο σχεδιασμένο από τον ίδιον τον ΣΕΒ» έλεγαν χθες στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι πως η υπερίσχυση των τοπικών και επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών σε περιπτώσεις επιχειρήσεων και περιοχών που «αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα» παραπέμπει απ’ ευθείας στο μοντέλο των ειδικών «ελεύθερων οικονομικών ζωνών» με χαμηλές αμοιβές και περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα, το οποίο προωθούσε και ζητούσε ο ΣΕΒ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το δεύτερο στοιχείο είναι πως η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει καίριες αλλαγές, όπως το θέμα των συμβάσεων αλλά και ο «στραγγαλισμός» της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία, όχι μέσα από έναν νέο εργασιακό νόμο αλλά με σκόρπιες διατάξεις που έχουν ως πρόσχημα την τόνωση της ανάπτυξης. Τούτο συμβαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για να περιοριστούν και να υποβαθμιστούν οι αντιδράσεις – στόχευση την οποία συνεπικουρεί απλόχερα και το μιντιακό σύστημα στήριξης της κυβέρνησης.

Πέραν των εργασιακών, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει την προεκλογική και μετεκλογική ασυνέπεια της κυβέρνησης μέσα από την μετάθεση των ουσιαστικών, αλλά και ήδη δρομολογημένων, φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για μετά το 2021. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει επίσης στο ερώτημα γιατί εγκαταλείφθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο στόχος της μείωσης των πλεονασμάτων, ενώ θα εστιάσει και στην άλωση του κράτους και των θεσμών, στην οικειοποίηση των θετικών πεπραγμένων και μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως βεβαίως και στην μεγάλη «κωλοτούμπα» της ΝΔ για την συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικά το θέμα των Πρεσπών είναι ένα από τα «χαρτιά» που σκοπεύει να παίξει σκληρά η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και καθ όλο το επόμενο διάστημα, μετά και την τοποθέτηση στην θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν του Μαργαρίτη Σχινά – του ανθρώπου, που εξ αρχής είχε στηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών και αποτέλεσε τελικά προσωπική επιλογή Μητσοτάκη για την θέση του επιτρόπου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να απευθυνθεί και ο ίδιος, προσωπικά πια προς τον πρωθυπουργό, εστιάζοντας τόσο στην σημερινή δήλωση της Ντόρας Μπακογιάνη ότι «θα τιμήσουμε την συμφωνία των Πρεσπών», όσο και στο «άδειασμα» όσων εντός ΝΔ μιλούσαν για «προδοτική συμφωνία» από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Και, προφανώς, δεν θα παραλείψει να ερωτήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν παραμένει σε ισχύ η θέση του πως η κυβέρνηση Τσίπρα είχε «ανταλλάξει» την Μακεδονία με την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα