

Η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται έντονη πίεση από τους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ να παράσχουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να απαιτήσει περισσότερη βοήθεια στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ τη Δευτέρα, τονίζουν σε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα τους οι Financial Times.
Το Κίεβο προχώρησε πρόσφατα σε επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους για επιπλέον επτά συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικής τεχνολογίας συστήματα S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει μια αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία κατά των πόλεων και των υποδομών ενέργειας της χώρας.
Μόνον η Γερμανία έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποστολή ενός συστήματος Patriot.
Άλλοι ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποίησαν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να προτρέψουν προσωπικά τους ηγέτες Ισπανίας και Ελλάδας, Πέδρο Σάντσεθ και Κυριάκο Μητσοτάκη, να δωρίσουν ορισμένα από τα συστήματα αεράμυνάς τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση των συζητήσεων τα οποία επικαλούνται οι FT.
Οι δύο ηγέτες, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν περισσότερα από 12 συστήματα Patriot, αλλά και συστήματα S-300, δέχονται πίεση “με το επιχείρημα ότι η ανάγκη για τις ίδιες δεν είναι τόσο μεγάλη όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία επικείμενη απειλή”.
“Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά”, ανέφερε μία εκ των πηγών των FT.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μικρότερη πίεση ασκείται στην Πολωνία και τη Ρουμανία, οι οποίες διαθέτουν επίσης Patriot, δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot, συμπεριλαμβανομένου ενός που έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία.
Η πίεση για δωρεά συστημάτων θα ενταθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας όλων των 27 κρατών μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Το Κίεβο θεωρείται ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και έχουν εμπειρία.
“Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη τα συστήματα αεράμυνας τους, για να είμαι απολύτως ειλικρινής”, είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στις προετοιμασίες για τη συνάντηση. “Κάθε χώρα καλείται να αποφασίσει τι μπορεί να περισώσει”.
Τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Ισπανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ζήτημα, σε απόπειρα επικοινωνίας από πλευράς των Financial Times.
Σχετικά Νέα
Τουρκία για την γενοκτονία των Ποντίων: Κατηγορεί την Ελλάδα για «παραληρηματικές δηλώσεις»
Με την γνωστή του μέθοδο το Υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία αντιμετωπίζει τις ετήσιες αναφορές.
Σεισμοί στην Εύβοια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Μαντουδίου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη.
Νέα συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ: Πιο εύκολες εξαγωγές, φθηνότερα προϊόντα και νέες ευκαιρίες
Σε μια ιστορική στροφή σχεδόν εννέα χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η.
Πολιτική κόντρα για τα Τέμπη: Σε τροχιά σύγκρουσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει το ενδεχόμενο κακουργηματικών πράξεων του πρώην υπουργού Κώστα.