FAO: Ανοδος στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων τον Απρίλιο

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Απρίλιο, λόγω των υψηλότερων τιμών των δημητριακών, του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίες αντιστάθμισαν τις μειώσεις στη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές σε ένα καλάθι διεθνώς διαπραγματεύσιμων τροφίμων, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 128,3 μονάδες τον Απρίλιο, σημειώνοντας αύξηση 1% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Η μέτρηση του Απριλίου ήταν επίσης 7,6% υψηλότερη από τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους αλλά 19,9% χαμηλότερη από το υψηλό του Μαρτίου του 2022.

Για τα δημητριακά, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με τον Μάρτιο, καθώς οι τιμές του σιταριού σημείωσαν άλμα λόγω των πιο σφιχτών εξαγωγών από τη Ρωσία, το ρύζι κατέγραψε άνοδο λόγω της ισχυρότερης ζήτησης και τα αποθέματα καλαμποκιού μειώθηκαν στις ΗΠΑ.

«Οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών επηρέασαν τις κινήσεις των τιμών στις παγκόσμιες αγορές, ενώ οι προσαρμογές της δασμολογικής πολιτικής αύξησαν την αβεβαιότητα της αγοράς», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters ο FAO.

Παρά την άνοδο του Απριλίου, ο δείκτης τιμών των δημητριακών ήταν 0,5% χαμηλότερος από το αντίστοιχο περσινό επίπεδο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα