

Από το αμαξοστάσιο των δημοσίων συγκοινωνιών του Ρέντη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κάλεσε τους εργαζόμενους σε κοινό αγώνα απέναντι «στην προσπάθεια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να απαξιώσει τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά και απέναντι στην τεράστια επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνησή του σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Γεννηματά επέκρινε έντονα την κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας πως «συνέχισε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και συνέχισε να απαξιώνει τον χώρο των δημόσιων συγκοινωνιών». Κάνοντας αναφορά στις πιέσεις που άσκησε για να προστεθούν λεωφορεία και να γίνουν προσλήψεις οδηγών μέσα στην πανδημία, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για κυβερνητικές φιέστες με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπου, όπως υποστήριξε, «αποκαλύφθηκε ότι τα λεωφορεία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τις προδιαγραφές του διαγωνισμού και δυστυχώς μέχρι και σήμερα κυκλοφορούν -χωρίς να έχουν διορθωθεί αρκετά από αυτά τα λεωφορεία- ως υγειονομικές βόμβες. Ενώ, μόλις περνάμε το τρίτο κύμα της πανδημίας τα λεωφορεία αυτά, χωρίς να έχουν ανοιγοκλειόμενα παράθυρα πλευρικά, εξακολουθούν να είναι στην κυκλοφορία».
Η κ. Γεννηματά κατέκρινε την κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις που προωθεί στις εργασιακές σχέσεις. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, «στην πραγματικότητα καταργεί πολύ σημαντικά εργασιακά δικαιώματα. Πριν από όλα, καταργεί στην πράξη την υποχρέωση να υπάρξει συλλογική σύμβαση για τη διαπραγμάτευση του χρόνου εργασίας. Αυτό» όπως σημείωσε, «σημαίνει ότι στην πράξη καταργείται το οκτάωρο και μέσα σε αυτό το κλίμα του φόβου και της ανασφάλειας για την ανεργία, δεν θα υπάρχει εργαζόμενος που θα έχει τη δυνατότητα, το σθένος, τα κότσια να αντιπαρατεθεί, να διαπραγματευτεί μόνος του τελικά με τους εργοδότες και να κατοχυρώσει ότι θα δουλεύει 8 ώρες και όχι 10 και θα περιμένει -δεν ξέρω πότε- ότι θα πάρει το ρεπό του κάποτε στο μέλλον. Θα είναι όμηροι όλοι οι εργαζόμενοι στους εργοδότες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα από δω και πέρα».
Πρόσθεσε ακόμη, ότι ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις, διότι, είπε η κ. Γεννηματά «ακόμα και αν δικαστικά δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, με το νέο νόμο ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να τους επαναπροσλάβει, αλλά απλώς να δώσει μερικά χρήματα παραπάνω.
Η μοναδική ασπίδα που θα μπορούσε να έχει ο εργαζόμενος στο θέμα του ωραρίου, η ηλεκτρονική κάρτα -που είναι μία δική μας ρύθμιση και ένα δίκαιο αίτημά της ΓΣΕΕ- δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα μονάχα πειραματικά θα δοκιμαστεί. Επομένως, δεν υπάρχει καμία απολύτως προστασία στα ζητήματα του ωραρίου».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, οι εργασιακές σχέσεις με την πρόταση της κυβέρνησης απορυθμίζονται με την διάλυση του ΣΕΠΕ, ενώ περιορίζεται οι όροι της απεργίας.
Η Φώφη Γεννηματά κατέληξε, καλώντας τους εργαζόμενους σε συμπόρευση με το Κίνημα Αλλαγής. «Μας έχετε δοκιμάσει όλους και μπορείτε να μας κρίνετε και ξέρετε ότι μόνο η δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και σήμερα το Κίνημα Αλλαγής, δίνουν μάχη και αγώνα και για τις αστικές συγκοινωνίες και για τον δημόσιο χαρακτήρα τους, αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θέλω, κλείνοντας, να σας καλέσω να δώσουμε από κοινού αυτή τη μάχη απέναντι σε αυτή την κυβερνητική λαίλαπα που δεν πρέπει να περάσει», υπογράμμισε.
Σχετικά Νέα
Συλλυπητήρια Κ. Μητσοτάκη για το θάνατο του πάπα Φραγκίσκου
“Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι.
ΣΥΡΙΖΑ: Η επέτειος της 21ης Απριλίου αποτελεί υπόμνηση του καθήκοντος θωράκισης
«Η θλιβερή επέτειος της 21η Απριλίου αποτελεί πάντα υπόμνηση του καθήκοντος θωράκισης και υπεράσπισης.
ΚΚΕ: Οι πρωταγωνιστές της δικτατορίας των συνταγματαρχών ήταν πρόσωπα που υπηρέτησαν τους μηχανισμούς του αστικού κράτους
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τη “μαύρη” επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας.
Ν. Ανδρουλάκης για την 21η Απριλίου: Η συλλογική μνήμη άγρυπνος φρουρός των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
«Το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 γύρισε την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω,.