

Ανησυχία ξύπνησε στους κατοίκους της Εύβοιας η νέα σεισμική δόνηση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα. Σπασμένες τζαμαρίες και μικρές υλικές ζημιές σε σπίτια είναι ο απολογισμός του σεισμού των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την κεντρική Εύβοια. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:25 το μεσημέρι της Τετάρτης, 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας, με εστιακό βάθος 13,2 χιλιομέτρων.
Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν το φαινόμενο συμφωνούν στο γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να πει ακόμη εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, την ώρα που καταγράφονται δεκάδες μετασεισμοί, με τους επιστήμονες να παραμένουν σε επιφυλακή για την εξέλιξη του φαινομένου.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι κάτοικοι έσπευσαν να βγουν στους δρόμους λόγω της ισχυρής δόνησης, αφού ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.
Αυτό που ξεκαθαρίστηκε ωστόσο από την αρχή είναι ότι πρόκειται για νέα εστία και όχι εκείνη της Νότιας Εύβοιας, όπου σημειώθηκαν δονήσεις τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, το ρήγμα είχε ενεργοποιηθεί και το 2003.
Το πόρισμα της Επιτροπής μετά τη συνεδρίαση
Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Αυτό προκύπτει από τα πορίσματα της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, που συνεδρίασε κατόπιν εντολής του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της επιτροπής και του ΟΑΣΟ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»
«Όλα εξελίσσονται ομαλά εκτίμησε η επιτροπή» προσέθεσε ο κ. Λέκκας ενώ σημείωσε ότι δεν καταλήξαμε αν ήταν ο κύριος σεισμός προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η φύση θα αποφασίσει γι’ αυτό».
Ανέφερε ακόμη ότι η επιτροπή αποφάσισε να ξεσκονίσει λίγο τα σχέδια ετοιμότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Παράλληλα, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ απευθύνονται συστάσεις στους πολίτες: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.
«Μπορεί να δώσει μέχρι 6 Ρίχτερ»
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο Κώστας Παπαζάχος τονίζοντας πως το ρήγμα στα Ψαχνά μπορεί να δώσει μέχρι και 6 Ρίχτερ.
«Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, τονίζοντας ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών.
Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».
«Δεν προκύπτουν ενδείξεις για ισχυρότερο σεισμό»
Την εκτίμηση ωστόσο ότι ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ είναι πιθανόν ο κύριος σεισμός εξέφρασε ο Μανώλης Σκορδύλης, καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
«Αυτή τη στιγμή η εκτίμηση που έχουμε κάνει είναι στα 4,9 Ρίχτερ για το μέγεθος του σεισμού», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο Star.
«Το επίκεντρο του σεισμού αυτού δεν έχει καμία σχέση με το επίκεντρο των πρόσφατων σεισμών που ταλαιπώρησαν την Εύβοια, είναι περίπου στα 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικότερα», υπογράμμισε ο σεισμολόγος, αναφέροντας πως είναι λογικό να έγινε αισθητή η δόνηση και στην Αθήνα, αφού το επίκεντρο ήταν μόλις περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.
Ο κ. Σκορδύλης είπε επίσης πως «δεν φαίνονται να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχουμε ισχυρότερο σεισμό στον χώρο αυτό».
Παπαδόπουλος: Οι πέντε λόγοι σύγκλησης της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους έπρεπε να συγκληθεί επιτροπή:
1. ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική
2. το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας
3. και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς
4. το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθει και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ, και
5. ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να συνεδριάσει επιτροπή να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Προτείνουν να αναγνωριστεί η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία
Οι ΗΠΑ προτείνουν να αναγνωριστεί η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και να.
ΔΝΤ για τον εμπορικό πόλεμο: «Μεγάλο αρνητικό σοκ» από τους δασμούς Τραμπ
Η πιθανότητα ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε στο 40%, από την πρόβλεψη του 25%.
Εκτοξεύθηκε στο 4,8% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024
Στο 4,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 σύμφωνα με τη Eurostat, ξεπερνώντας.
Το Σάββατο το πρωί η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Το Σάββατο, στις 10 το πρωί ώρα Ιταλίας (11:00 ώρα Ελλάδας), θα τελεσθεί η.