Eurogroup: Γερμανικά «βήματα » και τακτικισμοί για το χρέος    

Αισιοδοξία εξακολουθεί να επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης ότι στην αυριανή σύνοδο του Eurogroup είναι δυνατό να ανοίξει ο δρόμος για μία λογική και οριστική λύση του ζητήματος του χρέους, ώστε σύντομα να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί πιθανό μέσα στο καλοκαίρι μια πρώτη έξοδος της χώρας στις αγορές.

Την ατμόσφαιρα αυτή ήλθαν χθες κάπως να μεταβάλουν οι γνωστές δηλώσεις από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική πλευρά πρόκειται να εμφανιστεί με άκαμπτες θέσεις στο Eurogroup της Δευτέρας, στα πλαίσια της αντιπαράθεσης η οποία εξελίσσεται μέχρι την τελευταία στιγμή, με το ΔΝΤ.

Η θέση η οποία προβάλλεται από κυβερνητικής πλευράς σε αντίκρουση των παραπάνω επικεντρώνεται στο πραγματικό γεγονός ότι η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις συμφωνημένες υποχρεώσεις της και με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, οπότε η πολιτική ευθύνη πλέον βαρύνει την άλλη πλευρά.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χαρακτηριστικά αργά τη νύχτα του Σαββάτου ότι οι αποφάσεις βρίσκονται πλέον στα χέρια των δανειστών, ευρωπαίων και ΔΝΤ, και δεν είναι δυνατό να προβληθεί καμία δικαιολογία η να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε πρόσχημα για παραπέρα καθυστέρηση η αναβολή λήψης απόφασης για το θέμα της ρύθμισης του χρέους.

Πιο συγκεκριμένα χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μέσω του εκπροσώπου του ανακοίνωνε ότι δεν πρόκειται να γίνει δέκτη καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.

Αντίθετα η Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το πρωί της περασμένης Τρίτης, σύμφωνα με τις παραπάνω κυβερνητικές πηγές είχε αναφέρει πως το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν το χειρίζεται μόνο ο Β. Σόιμπλε άλλα και η ίδια προσωπικά.

Η παράμετρος αυτή στην εξίσωση της αντιπαράθεσης των διαφόρων συμφερόντων ακόμα και μέσα στην ίδια τη γερμανική κυβέρνηση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πλέον πιθανό είναι στο Eurogroup της Δευτέρας να υπάρξει κάποια μικρή πρόοδος ως προς τη θέση του Βερολίνου αλλά η τελική απόφαση να παρθεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Στο Eurogroup της 22ας Μαΐου το πιθανότερο είναι ότι θα συμφωνηθεί στο ανακοινωθέν να περιέχεται η γενικόλογη αναφορά ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεσμεύονται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Η συγκεκριμένη πρόταση, εάν περιληφθεί, θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το επόμενο Eurogroup της 15 Ιουνίου και θα αποτελεί πραγματική δέσμευση να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους και να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Πάντως σύμφωνα με άλλους αναλυτές στην Αθήνα, η χθεσινή υπαναχώρηση της γερμανικής πλευράς και μάλιστα ουσιαστικά την παραμονή της σύγκλισης του Eurogroup πιθανό αποτελεί μια ακόμη κίνηση διαπραγματευτικής τακτικής στα πλαίσια του γνωστού κανόνα “ένα βήμα εμπρός-δύο βήματα πίσω”, καθώς στο παρασκήνιο εξελίσσονται με αμείωτο ρυθμό οι αντιπαραθέσεις με το ΔΝΤ για το ύψος των πλεονασμάτων που θα απαιτηθούν από την Ελλάδα, ώστε το χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο στα πλαίσια μιας συνολικής συμφωνίας.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα