Εθνική Τράπεζα: Επιθετικές τακτικές απολύσεων, πίεση για νέο Κανονισμό Εργασίας

Εργαζόμενοι που απασχολούνται επί σειρά ετών στην τράπεζα «ανακαλύπτεται» ξαφνικά ότι είναι ακατάλληλοι. Δυσμενείς αλλαγές στον Κανονισμό Εργασίας προωθεί διοίκηση Μυλωνά.

Κλίμα έντονης ανασφάλειας έχει δημιουργήσει στο προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας η επιθετική πολιτική απολύσεων που εφαρμόζει η διοίκηση Μυλωνά, ενώ, παράλληλα, επιχειρεί να ασκήσει ισχυρή πίεση στους συνδικαλιστές της τράπεζες για να αποδεχθούν δυσμενείς αλλαγές στον Κανονισμό Εργασίας.

Πρόσφατα, η διοίκηση της Εθνικής προχώρησε σε τέσσερις απολύσεις ενοικιαζόμενων εργαζομένων, εφαρμόζοντας με επιθετικό τρόπο τις νέες πολιτικές αξιολόγησης του προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρει η συνδικαλιστική παράταξη Πρόταση Προοπτικής, απολύθηκε εργαζόμενη που είχε απασχοληθεί με συμβάσεις ενοικίασης για 17 χρόνια στην τράπεζα και αίφνης έλαβε δυσμενή αξιολόγηση και απομακρύνθηκε.

Όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές της τράπεζας, δεν είναι η πρώτη φορά όπου εφαρμόζονται από τη διοίκηση επιθετικές τακτικές για την απομάκρυνση υπαλλήλων που ανήκουν στη «δεύτερη κατηγορία» του μη μόνιμου προσωπικού, το οποίο παραχωρείται στην τράπεζα από εταιρείες outsourcing, όπως η ICAP, και έχει χαμηλότερο status αμοιβών και δικαιωμάτων από το μόνιμο προσωπικό.

Αυτή τη φορά, οι απολύσεις γίνονται στο όνομα της δυσμενούς αξιολόγησης της απόδοσης των υπαλλήλων, ενώ προ τριετίας η διοίκηση της Εθνικής είχε αποδώσει άλλες αντίστοιχες απολύσεις στην ανάγκη να τοποθετηθούν στις θέσεις των απολυμένων μόνιμοι υπάλληλοι της Τράπεζας από καταστήματα που έκλειναν.

Σε κάθε περίπτωση, ο επιθετικός τρόπος διαχείρισης του προσωπικού δεν είναι άσχετος με την προσπάθεια του διευθύνοντος συμβούλου, Παύλου Μυλωνά, να φέρει την Εθνική στην ψηφιακή εποχή, με τρόπο που θα οδηγήσει σε νέες απώλειες θέσεων εργασίας και σε κλείσιμο καταστημάτων.

Σύμφωνα με όσα τόνιζε πρόσφατα ο κ. Μυλωνάς, το όραμά του είναι να μετατρέψει την Εθνική σε μια τράπεζα με ακόμη λιγότερα καταστήματα, λιγότερο προσωπικό και περισσότερους ενοικιαζόμενους υπαλλήλους. Τα καταστήματα θα αλλάξουν, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, καθώς θα προσέρχονται οι πελάτες  μόνο για τις μεγάλες αποφάσεις τους, θα είναι αυτοματοποιημένο το back office, μικρότερη η τράπεζα από πλευράς ατόμων και κόστους και θα πραγματοποιεί συνεργασίες με εταιρείες enterprise planning.

Το κλίμα στην Εθνική έχει βαρύνει και εξαιτίας της νέας προσπάθειας της διοίκησης να επιβάλει δυσμενείς για το προσωπικό αλλαγές στον Κανονισμό Εργασίας, ακολουθώντας και πάλι την τακτική της σύνδεσης της Επιχειρησιακής Σύμβασης με την έγκριση νέου Κανονισμού Εργασίας.

Όπως εκτιμούν συνδικαλιστές, οι αλλαγές επιδιώκονται για να διευκολυνθεί μια ακόμη πιο επιθετική διαχείριση του προσωπικού σε συνθήκες συρρίκνωσης του τραπεζικού δικτύου, την ώρα που το ανώτερο στελεχιακό δυναμικό της τράπεζας ετοιμάζεται για μια νέα εποχή αυξημένων μισθών και επαναφοράς των bonus, καθώς πρόσφατα εγκρίθηκε από τη Βουλή νόμος που επιτρέπει αυτές τις αλλαγές σε όσες τράπεζες μειώνουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 10%.

Η πρώτη συνάντηση του προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων (ΣΥΕΤΕ) με τη διοίκηση της τράπεζας ήταν άκαρπη, την περασμένη εβδομάδα. Όπως κατήγγειλε ο Γενικός Σύμβουλος της ΟΤΟΕ και Μέλος του ΣΥΕΤΕ, Αθ. Κώτσιος,  «η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έκανε σαφές στο Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ ότι παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για τη νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση, θα διεξαχθεί διάλογος για αλλαγές στον Κανονισμό Εργασίας, προκειμένου να επέλθει συμφωνία και για τα δύο αυτά θεσμικά κείμενα».

Όπως τόνισε ο κ. Κώτσιος, «ο Κανονισμός Εργασίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνδέεται με τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή της Επιχειρησιακής Σύμβασης ή να μπαίνει σαν προαπαιτούμενο. Αυτό είναι αντεργατικό και αφήνει ακάλυπτους τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα στο έλεος της Εργοδοσίας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα