

Ξεκίνησε σταδιακά από το πρωί της Δευτέρας η άρση των μέτρων περιορισμού λόγω κορωνοϊού και οι εκκλησίες άνοιξαν για ατομική λατρεία των πιστών. Ωστόσο, οι λειτουργίες θα συνεχίσουν να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών μέχρι την Κυριακή 17 Μαΐου, οπότε και οι πιστοί θα μπορούν να παραστούν και πάλι στη Θεία Λειτουργία και σε άλλες ακολουθίες.
Με την έξοδο από την καραντίνα, πιστοί βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας σε εκκλησίες για να προσευχηθούν, να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν τις εικόνες. Αρκετοί ήταν όμως αυτοί που δεν τις ασπάζονταν, αλλά προσέγγιζαν απλώς σκύβοντας ενώπιόν τους σε ένδειξη σεβασμού.
Πώς γίνεται η προσέλευση στις εκκλησίες
Τηρώντας μέτρα ατομικής προστασίας, οι πιστοί το πρώτο πράγμα που συναντούν στην είσοδο των εκκλησιών είναι το αντισηπτικό. Συστήνεται η χρήση μάσκας και να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις εντός των ναών και κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος μπροστά στις εικόνες. Επιτρέπεται η παρουσία ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά (και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους)
Μάσκες πρέπει να φορούν και οι νεωκόροι των ναών ανταλλάσσοντας ευχές με όσους προσέρχονται για ατομική προσευχή. Σε κάποιους ναούς μάλιστα έχει αλλάξει και η εσωτερική διαμόρφωση του χώρου με την αφαίρεση καθισμάτων ώστε να επιτυγχάνεται η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ τους για όσους πιστούς θελήσουν να καθίσουν.
Από τις 17 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται λειτουργίες παρουσία πιστών και τα μυστήρια που είχαν αναβληθεί λόγω της νόσου Covid-19. Και τότε αναμένεται να εφαρμόζεται το ισχύον πλαίσιο: Ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και να μη βρίσκονται μέσα στην εκκλησία πάνω από 50 άτομα, ακόμη κι αν η επιφάνεια του ναού ξεπερνά τα 500 τετραγωνικά μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχουν εξειδικευμένες οδηγίες που θα εκδώσει η νέα διαρκής Ιερά Σύνοδος στις 12 Μαΐου.
Σχετικά Νέα
-
Σεισμός στην Αμοργό: Δόνηση 4,3 Ρίχτερ
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στην Αμοργό στις 11.32π.μ. της Κυριακής σύμφωνα με την.
-
Αναστάτωση στα Μάλια μετά την Ανάσταση – 31χρονος ταμπουρώθηκε σε σπίτι και απειλούσε να πέσει από μπαλκόνι
Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε στα Μάλια, στην Κρήτη, λίγα λεπτά μετά την Ανάσταση, καθώς ένας.
Πυρκαγιά σε οικία στο Τρίστρατο Άργους – Εντοπίστηκε σορός αγνώστων στοιχείων
Σορός αγνώστων στοιχείων εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε οικία στην περιοχή Τρίστρατο.
Αναστάτωση στη Χερσόνησο: 31χρονος αλλοδαπός ταμπουρώθηκε σε διαμέρισμα και απειλούσε να πέσει
Αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, σε περιοχή της Χερσονήσου, όταν 31χρονος αλλοδαπός.