Ερυθρά Θάλασσα: Τουλάχιστον 2 νεκροί στο ελληνόκτητο πλοίο από χτύπημα των Χούθι

Τουλάχιστον δύο μέλη του πληρώματος του ελληνικών συμφερόντων εμπορικού πλοίου, True Confidence, έχασαν τη ζωή τους από πυραυλική επίθεση νότια της Υεμένης, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού του Άντεν, ενώ το πλοίο με σημαία Μπαρμπέιντος δέχτηκε πλήγμα από ρουκέτα των Χούθι ανοιχτά της Ερυθράς Θάλασσας.

«Τουλάχιστον 2 αθώοι ναύτες έχασαν τη ζωή τους. Αυτή ήταν η θλιβερή αλλά αναπόφευκτη συνέπεια της απερίσκεπτης εκτόξευσης πυραύλων από τους Χούτι κατά της διεθνούς ναυτιλίας. Πρέπει να σταματήσουν. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας είναι με τις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους και αυτών που τραυματίστηκαν», αναφέρει η βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη.

Το πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου στο οποίο έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά, εξακολουθεί τον πλου, αναφέρει η ανακοίνωση των δύο εταιρειών όπου προστίθεται πως δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την κατάσταση των 20 μελών πληρώματος και των τριών ένοπλων φρουρών που επέβαιναν σε αυτό. Όμως ναυτιλιακή πηγή δήλωσε πως τρεις ναύτες του πλοίου, που φέρει σημαία Μπαρμπέιντος, αγνοούνται και άλλοι τέσσερις έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Το True Confidence ανήκει στην καταχωρημένη στη Λιβερία εταιρία True Confidence Shipping και διαχειρίστρια είναι η εταιρεία Third January Maritime με έδρα τον Πειραιά, ανέφεραν οι εταιρείες στην κοινή ανακοίνωσή τους, διευκρινίζοντας πως το πλοίο δεν έχει σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Μαχητές Χούθι στην Υεμένη έχουν εξαπολύσει κατ΄επανάληψη μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους εναντίον διεθνών εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου, λέγοντας πως ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους που αντιτίθενται στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι αντάρτες της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν ξεκινήσει τα πλήγματα από τον Νοέμβριο και αποδεικνύονται μια εξαιρετικά επικίνδυνη «ασύμμετρη» δύναμη. Παρά τη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι Χούθι διατηρούν την ικανότητά τους για επιθέσεις, έχοντας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια ναυτιλία και το εμπόριο. Σημειώνεται πως στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναπτυχθεί και ευρωπαϊκές δυνάμεις – μεταξύ των οποίων και η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα».

Υπενθυμίζεται πως το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «True Confidence», με σημαία Μπαρμπέιντος, δέχτηκε πλήγμα από ρουκέτα 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού του Άντεν, ανοιχτά της Υεμένης. Το True Confidence ανήκει στην καταχωρημένη στη Λιβερία εταιρία True Confidence Shipping και διαχειρίστρια είναι η εταιρεία Third January Maritime με έδρα τον Πειραιά, ανέφεραν οι εταιρείες στην κοινή ανακοίνωσή τους. Ανέφεραν πως το πλοίο δεν έχει σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει Έλληνας μεταξύ του πληρώματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα