

Ύστερα από τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Ελλάδα να βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη, ενώ την ίδια ώρα με νέα προκλητική NAVTEX, βγάζει το ερευνητικό Yunus δυτικά της Λέσβου
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε “ο εξοπλισμός των μη στρατιωτικοποιημένων νησιών”, καθώς και ο τρόπος που θα απαντήσει η Τουρκία στις “προκλήσεις της Ελλάδας” και τη “συνεχή ένταση που δημιουργεί”.
«Οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, έχουν πρόσφατα συζητηθεί διεξοδικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση για το Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Να έρθουν στα λογικά τους, οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Ατίλα Γκιουλάν και ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Ερτσουμέντ Τατλίογλου.
Εν μέσω κλίματος έντασης, η Ελλάδα απαντά με την έξοδο του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της άσκησης «Λόγχη» που διεξάγεται στην περιοχή του Μυρτώου πελάγους.
Η άσκηση λήγει την Πέμπτη και σύμφωνα με πληροφορίες τα 2/3 του στόλου θα επιστρέψουν στη βάση τους, ενώ θα παραμείνουν όσα πλοία του πολεμικού ναυτικού μετέχουν στην κοινή άσκηση με την Γαλλία. Πάντως η έξοδος συνδέεται άμεσα και με την αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή, εν όψει της επικείμενης καθόδου του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από τη Μαύρη Θάλασσα στη Ν.Α Μεσόγειο, για να αντιμετωπίσουν μία ενδεχόμενη προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει τυχόν τετελεσμένα.
Κι ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η αποστολή του Oruc Reis στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, είναι μέσα στις προθέσεις της Άγκυρας, ενδεχομένως να εξετάζεται η επιδίωξη για δημιουργία διπλής κρίσης, στέλνοντας ταυτόχρονα το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην κυπριακή ΑΟΖ της Κύπρου.
Εντωμεταξύ, με νέα NAVTEX σχεδόν στο κέντρο του Αιγαίου, η Τουρκία επιδιώκει να προκαλέσει περισσότερες εντάσεις.
Το ερευνητικό σκάφος Yunus θα βγει για επιστημονικές έρευνες από αύριο, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2022, σε μια περιοχή δυτικά της Λέσβου, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.

Ειδικότερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης αναφέρει στη NAVTEX ότι θα πραγματοποιηθούν έρευνες σε περιοχή που απεικονίζεται παρακάτω:
TURNHOS N/W : 0930/22 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 28-09-2022 19:28)TURNHOS N/W : 0930/22
AEGEAN SEA
1.SCIENTIFIC RESEARCHS, BY R/V YUNUS S BETWEEN 29 SEP-05 OCT 22 AT THE FOLLOWING POINTS.
38 52.41 N – 025 47.79 E
39 17.81 N – 025 22.79 E
38 51.56 N – 025 24.46 E
39 13.46 N – 025 17.68 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2.CANCEL THIS MESSAGE 052059Z OCT 22.
Παράλληλα, με ανακοίνωση της τουρκικής υδρογραφικής υπηρεσίας, χαρακτηρίζει ως παράνομη μια ελληνική NAVTEX που εξέδωσε η Ελλάδα στις 22 Σεπτεμβρίου, για αεροναυτικές ασκήσεις χωρίς πυρά ανάμεσα στα νησιά της Χίου και της Σάμου, που θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη. «Η ελληνική NAVTEX συνιστά παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών Χίου και Σάμου», αναφέρει η ανακοίνωση.
Σχετικά Νέα
Πούτιν: Για πρώτη φορά ανοιχτός σε «διμερείς συνομιλίες» με το Κίεβο
Ανακοινώνοντας το τέλος της πασχαλινής «εκεχειρίας», ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα «θα.
Πάπας Φραγκίσκος: Ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο τον αποχαιρετούν
Η είδηση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου σκόρπισε παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση. Από την.
SOS για τη Σαντορίνη: Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι ικανά για μεγάλες εκρήξεις
Μπορεί οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις οι οποίες για μήνες ταρακούνησαν τις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, με.
Πώς θα κυμανθεί το επόμενο διάστημα η τιμή των καυσίμων
Ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρώην πρόεδρος πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων μίλησε στο Open και εξήγησε.