Ερντογάν: Έχουμε αφήσει στην άκρη την κλασική κατανόηση των οικονομικών

Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει την αύξηση των επιτοκίων ως εργαλείο ελέγχου του πληθωρισμού, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα χρειάστηκαν μόλις μια μέρα για να σταθεροποιήσουν τη λίρα.

Ο Ερντογάν έκανε τις τηλεοπτικές του δηλώσεις προτού συμμετάσχει σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στην Κωνσταντινούπολη με οικονομολόγους και ακαδημαϊκούς για να ακούσει τις προτάσεις τους για την οικονομία. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου και ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών της χώρας.

«Έχουμε αφήσει στην άκρη την κλασική κατανόηση των οικονομικών που κρατά τον πληθωρισμό υπό έλεγχο με υψηλά επιτόκια», είπε ο Ερντογάν. Η κυβέρνηση εστιάζει τώρα στην επέκταση της οικονομίας μέσω επενδύσεων, απασχόλησης, παραγωγής, εξαγωγών και πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών, είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο από τον Σεπτέμβριο σε μια σειρά περικοπών υπό την πίεση του Ερντογάν. Οι μειώσεις των επιτοκίων οδήγησαν τη λίρα σε αδιέξοδο, αλλά ο τούρκος πρόεδρος επιμένει στην ανορθόδοξη πολιτική του, υποσχόμενος να μετατρέψει την Τουρκία σε μια οικονομία υψηλών επενδύσεων μέσω φθηνότερου δανεισμού.

Τη Δευτέρα, οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν μια σειρά έκτακτων μέτρων για να στηρίξουν το τουρκικό νόμισμα, το οποίο μέχρι εκείνη την ημέρα είχε χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος. Η λίρα ανέκτησε ορισμένες από τις απώλειές της καθώς δόθηκαν λεπτομέρειες για το νέο εργαλείο που προστατεύει τους καταθέτες από την υποτίμηση του νομίσματος, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι ο νέος μηχανισμός διατρέχει αρκετούς κινδύνους.

«Είδαμε ότι η συναλλαγματική φούσκα εξαφανίστηκε σε μια μέρα με το πακέτο μέτρων», είπε ο Ερντογάν την Παρασκευή. «Θα είμαστε μάρτυρες ενός διαφορετικού οικονομικού κλίματος μέχρι το καλοκαίρι, μόλις διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr


Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα