

Είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τι έχει συμβεί με τα πυρηνικά εργοστάσια στη γειτονιά μας για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να δράσουμε αποτελεσματικά και σήμερα.
Μπέλενε
![]() |
2009 πικετοφορία έξω από το Μπέλενε |
Κοζλοντούι
![]() |
Δράμα 1994 |
Δημοψήφισμα
Δυστυχώς 28 Ιανουαρίου 2013 σε δημοψήφισμα οι Βούλγαροι ψήφισαν ΥΠΕΡ της κατασκευής νέου πυρηνικού εργοστασίου και ναι μεν το δημοψήφισμα δεν ήταν έγκυρο επειδή δεν είχε ψηφίσει το 50% των ψηφοφόρων, αλλά αυτό ήταν ισχυρό ερέθισμα για την κίνηση του σημερινού πρωθυπουργού και του πυρηνικού λόμπι.
Κάτω από τις τότε οικονομικές συνθήκες κάθε λαός είναι δυνατόν να ψηφίσει όπως οι Βούλγαροι. Ας θυμηθούμε ότι το ίδιο είχε συμβεί και με τους Ιάπωνες, που αν και είχαν βιώσει τη φρίκη της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι υπερασπιζόντουσαν την “ειρηνική” χρήση των πυρηνικών μέχρι που έπαθαν τη Φουκούσιμα.
Και ο ελληνικός λαός σήμερα εφησυχάζει και πιστεύει ότι τα πυρηνικά δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να τον απασχολεί. Κατά τις επανειλημμένες επισκέψεις μας στο ΥΠΕΞ για να προωθήσουμε την υπογραφή από την Ελλάδα στον ΟΗΕ της Συμφωνίας Πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, κάποιος υπουργός μου είπε, ίσως αφελώς, «Μα ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τα πυρηνικά!»
Προσπάθησα να τον διαψεύσω προωθώντας διαδικτυακά και με τη συνεργασία συναφών ΜΚΟ συγκέντρωση υπογραφών γιαυτό το σοβαρό θέμα, αλλά απογοητεύθηκα πλήρως.
Πραγματικά ο κόσμος σήμερα δεν ενδιαφέρεται για τα πυρηνικά….Θα ενδιαφερθεί ξανά με πανικό και απανθρωπιά, όταν ο κίνδυνος χτυπήσει ξανά τη δική του πόρτα, όπως συνέβη την εποχή του Τσέρνομπιλ ή την εποχή της χρήσης όπλων Απεμπλουτισμένου Ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία και σε ασκήσεις στο πολεμικό μας ναυτικό!!!
Εμείς σαν Αντιπυρηνικό Κίνημα έχουμε καθήκον να επιμείνουμε ενημερώνοντας τους αρμόδιους τόσο στην ελληνική κυβέρνηση (προς το παρόν όλα τα κόμματα εμμένουν σαν αρχή κατά των πυρηνικών όπλων και της πυρηνικής ενέργειας), όσο και την ΕΕ, για τον πραγματικό κίνδυνο που απειλεί όλα τα Βαλκάνια (135 εκατομμύρια άνθρωποι) και για τις προτεινόμενες λύσεις.
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
Σχετικά Νέα
Λευκός Οίκος: Συμφωνίες τελικού ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων υπέγραψαν ΗΠΑ και Κατάρ
Σε 1,2 τρισ. δολάρια ανέρχονται οι οικονομικές συμφωνίες «μαμούθ» που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η Δανία εξετάζει άρση της επί 40 χρόνια απαγόρευσης για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας
Η Δανία εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει μια 40ετή απαγόρευση για τη χρήση πυρηνικής.
Γαλλία: Δίνει 10 εκατ. ευρώ για την επισκευή θωράκισης του πυρηνικό σταθμού Τσερνομπίλ
Η Γαλλία θα συνεισφέρει 10 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή της θωράκισης στον πυρηνικό.
Πυρκαγιά σε αποθήκη φύλαξης χημικών προϊόντων κοντά στη Σεβίλλη
Σχεδόν 80.000 άνθρωποι κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με κλειστά τα παράθυρα και.