Γαλλία: Δίνει 10 εκατ. ευρώ για την επισκευή θωράκισης του πυρηνικό σταθμού Τσερνομπίλ

Η Γαλλία θα συνεισφέρει 10 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή της θωράκισης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία, που υπέστη ζημιές από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Τα κεφάλαια αυτά θα συμβάλουν στην «αποκατάσταση των βασικών λειτουργιών» της θωράκισης αυτής, που εγκαινιάστηκε το 2019 από τη γαλλική κοινοπραξία Novarka, μια κοινοπραξία των γαλλικών ομίλων Bouygues και Vinci, «μετά την επίθεση ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τον Φεβρουάριο του 2025», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της ΕΤΑΑ.

Τον Φεβρουάριο, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκάλεσε ζημιά στη θωράκιση με drone που ήταν οπλισμένο με εκρηκτικά, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν διέψευσε συγκεκριμένα την επίθεση, αλλά διαβεβαίωσε τις ουκρανικές αρχές ότι ο ρωσικός στρατός δεν στόχευε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η κατασκευή της θωράκισης ύψους 108 μέτρων και βάρους 36.000 τόνων καλύπτει τον αντιδραστήρα που εξερράγη τον Απρίλιο του 1986, όταν σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία, και προστατεύει την προηγούμενη σαρκοφάγο που είχαν κατασκευάσει οι Σοβιετικοί και τα ραδιενεργά συντρίμμια που βρίσκονταν στο εσωτερικό της.

Το κόστος της, που ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από την ΕΤΑΑ και τη διεθνή κοινότητα.

Εκπρόσωπος της ΕΤΑΑ όταν επικοινώνησε μαζί του το AFP, δεν ανέφερε το ύψος των ζημιών, λέγοντας ότι οι εκτιμήσεις «βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», αλλά ότι είναι «σαφές ότι η επίθεση προκάλεσε σημαντικές ζημιές».

Η ΕΤΑΑ δήλωσε ότι το πρώτο βήμα θα είναι η επισκευή της εξωτερικής επένδυσης για να αποφευχθεί η διαρροή νερού.

Μακροπρόθεσμα, θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την «ελαχιστοποίηση της απελευθέρωσης μολυσμένης σκόνης στο περιβάλλον και τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την ασφαλή αποδόμηση της παλιάς σαρκοφάγου και του κατεστραμμένου αντιδραστήρα».

«Ελπίζουμε ότι αυτή η αρχική συνεισφορά (…) θα ξεκλειδώσει νέες δεσμεύσεις από τις χώρες-εταίρους», δήλωσε ο Πιερ Χαϊλμπρόν, ειδικός απεσταλμένος του Εμανουέλ Μακρόν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα