Επιμένουν στις αντιρρήσεις τους τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα στις εκκλησίες

Την αντίθεσή τους στα μέτρα της Πολιτείας για το άνοιγμα των Εκκλησιών με την παρουσία 9 ατόμων εξέφρασαν και σήμερα μέλη της Ιεράς Συνόδου, υποστηρίζοντας ότι είναι ανεφάρμοστα, ενώ ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων, Σεραφείμ με δηλώσεις του ανέφερε ότι «Θα λειτουργήσουμε τους Ναούς κι ας έρθουν να μας πιάσουν».

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία των Εκκλησιών τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Φώτων εξέφρασε ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων με δηλώσεις του στον Ant1, διατυπώνοντας την πρόθεση να λειτουργήσει κανονικά τους ναούς στη διοικητική επικράτειά του, παρά τα αυστηρά μέτρα προστασίας.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος επανήλθε σήμερα μιλώντας στον «Θέμα 104,6», υποστηρίζοντας ότι «το μέτρο θα φέρει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, γιατί ενδεχομένως να φέρει φαινόμενα κρυπτοχριστιανισμού».

Σημείωσε, ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε ναού ή με τον μέγιστο αριθμό των 50 πιστών στις Εκκλησίες. Παράλληλα, χαρακτήρισε εξαιρέσεις, όσους ιερείς δεν τήρησαν τα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι κατά πλειοψηφία τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, λέγοντας ότι ούτε οι ίδιοι θέλουν να αρρωστήσει το ποίμνιο αλλά ούτε και οι ιερείς.

Για τις εξαιρέσεις, ωστόσο είπε ότι για αυτό ζητάνε άλλα μέτρα ώστε να μη ξεφύγει η κατάσταση και δούμε τέτοια φαινόμενα «παραλογισμού». «Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και ενότητα σε όλους τους καιρούς», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Μητροπολίτης άσκησε κριτική για την επιλογή των μέτρων από την Πολιτεία, λέγοντας ότι «νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι χειρίζονται τα θέματα χωρίς να γνωρίζουν την πραγματικότητα ή θέλουν να μην τη βλέπουν».

Στο ίδιο πλαίσιο, τον ισχυρισμό ότι η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να μην κοινωνούμε διατύπωσε ο Μητροπολίτης Kέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος στις λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα.

«Η Εκκλησία περιμένει καλύτερη πρόταση για το άνοιγμα των ναών που κανονικά προβλέπει λειτουργίες μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων με 9 άτομα το πολύ και έως 25 στους μητροπολιτικούς ναούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, πατήρ Γεώργιος Κωνσταντίνου μιλώντας στα MEGA, αναφορικά με τη λειτουργία των ιερών ναών στα πλαίσια των μέτρων που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση και εν όψει της σύγκλησης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Τρίτη,

«Εμείς με την επιστολή που στείλαμε στον πρωθυπουργό, ζητάμε την αναλογικότητα και την ισονομία, ζητώντας πράγματα λογικά όπως το ότι οι περισσότεροι ναοί λόγω της έκτασης των τετραγωνικών τους θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανθρώπους μέσα σε καθημερινή βάση, με τα μέτρα προστασίας της υγείας να τηρούνται ευλαβικά» επεσήμανε ο ίδιος τονίζοντας πως ο αριθμός 9 στο όριο των ατόμων δεν έχει λογική.

«Με 9 άτομα θα έχουμε προβλήματα, θα διώχνουμε κόσμο από τις εκκλησιές» είπε μεταξύ άλλων ενώ δεν δίστασε να σημειώσει «καλύτερα να μην ανοίξουν καθόλου οι ναοί παρά με 9 άτομα».

«Η εκκλησία δεν διδάσκει αντάρτικο και θα σεβαστεί τις αποφάσεις της πολιτείας» δήλωσε σε άλλο σημείο ο ίδιος, επισημαίνοντας πως η Εκκλησία περιμένει καλύτερη πρόταση για το άνοιγμα των ναών που κανονικά προβλέπει λειτουργίες μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων με 9 άτομα το πολύ και έως 25 στους μητροπολιτικούς ναούς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα