Επενδυτική βαθμίδα: Η στάση των οίκων αξιολόγησης και η ελληνική προσδοκία

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι δεν πρόκειται να μας χαρίσουν «ελαφρά την καρδιά», την επενδυτική βαθμίδα. Το γεγονός ότι κυρίως η Moody’s αλλά και η DBRS απέφυγαν… επιμελώς να αναβαθμίσουν το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και να την στείλουν ακόμη πιο κοντά στον πολυπόθητο και διακαή πόθο της βαθμίδας, είναι ενδεικτικό των προθέσεων και της «φιλοσοφίας» των οίκων.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η Moody’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Ba3 της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές, ενώ η DBRS αξιολόγησε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB (high) με σταθερή τάση, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν η επανακατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αποτελέσει game changer για την ελληνική οικονομία, ωστόσο εάν και εφόσον μας δοθεί, θα γίνει μετά κόπων και βασάνων…

Εκτός όλων των άλλων αντικειμενικών παραγόντων που προκύπτουν από τα μακροοικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και το σύνθετο διεθνές περιβάλλον, οι οίκοι αξιολόγησης συνυπολογίζουν και το εξής: το φιάσκο που είχαν υποστεί στο πρόσφατο παρελθόν, όταν απένειμαν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, λίγο πριν αυτή καταρρεύσει οικονομικά και εισέλθει στα μνημόνια. Οι οίκοι αξιολόγησης είχαν κατηγορηθεί δικαίως για τη μεγάλη αστοχία τους και προφανώς το «ένοχο» παρελθόν διαμορφώνει και την τωρινή συμπεριφορά τους απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.

Η Moody’s αλλά και οι άλλοι οίκοι αναγνωρίζουν- και πώς άλλωστε να μην το κάνουν- ότι η οικονομία της Ελλάδας κάνει βήματα προς τα εμπρός, καταδεικνύοντας ισχυρή ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και τώρα, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου αλλά και θεσμών, φορέων και αναλυτών συγκλίνουν στο ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό άνω του 5% το 2022. Κατά το β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 7 Σεπτεμβρίου, η ελληνική οικονομία απογειώθηκε, καθώς «έτρεξε» – σε ετήσια βάση- με ρυθμό ανάπτυξης 7,7%, πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Στα συν της οικονομίας, τα οποία προφανώς συνυπολογίζουν οι οίκοι αξιολόγησης είναι η εξαιρετική πορεία των δημοσιονομικών κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2022. Με όπλο αιχμής την υπεραπόδοση των φοροεσόδων, τα δημοσιονομικά εμφάνισαν πρωτογενές πλεόνασμα πρωτογενές 10 εκατ. ευρώ, έναντι του ορισθέντα στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,9 δισ. ευρώ.

Βραχνάς και διαρκής αιτία προβληματισμού το υψηλό χρέος

Στον αντίποδα, όμως, αιτία διαρκούς ανησυχίας και αμφιβολιών των οίκων απέναντι στην ελληνική οικονομία, αποτελεί το διογκωμένο χρέος, που παραμένει με διαφορά το υψηλότερο στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας του χρέους, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν τοποθετήσει ένα ισχυρό αστερίσκο στο ελληνικό ζήτημα, το οποίο βεβαίως επηρεάζεται σημαντικά και από το εκρηκτικό διεθνές περιβάλλον.

Η ενεργειακή κρίση, η έκρηξη του πληθωρισμού και ο φόβος για είσοδος της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ύφεση, ενισχύουν το πέπλο του προβληματισμού και της ανησυχίας, ακόμη και για τους οίκους αξιολόγησης που υπό αυτή τη δυσμενή συνθήκη, είναι δύσκολο έως απίθανο να προχωρήσουν σε μια… γενναία προσφορά προς την Ελλάδα.

Είναι πρόδηλο και φαίνεται πως το αναγνωρίζει και το οικονομικό επιτελείο, ότι οι προσδοκίες για την επενδυτική βαθμίδα έχουν μετακυλιστεί για το 2023, υπό την προϋπόθεση βεβαίως πως η ενεργειακή-οικονομική κρίση θα έχει αποκλιμακωθεί.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα