

Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι σήμερα, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 143 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 107 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 36 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 12 νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί 19 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 64 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 81 έτη), σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.
Έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής, Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καστοριάς, Άρτας και Ιωαννίνων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).
Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.
Σχετικά Νέα
Θρίλερ στη Λάρισα: Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της
Νεκρή μέσα στο σπίτι της στο κέντρο της Λάρισας, βρέθηκε μία γυναίκα το απόγευμα.
Εύβοια: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός σε παραλία
Νεκρός βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής (11/05) ένας 62χρονος στην παραλία «Ασμηνιού» Ευβοίας του.
ΑΑΔΕ: 48ωρο λουκέτο σε γνωστό εστιατόριο στην Αθήνα για φοροδιαφυγή
Λουκέτο 48 ωρών επέβαλε η ΑΑΔΕ σε γνωστό εστιατόριο, στο κέντρο της Αθήνας, με.
Δύο συλλήψεις οπαδών για χρήση λέιζερ στο Final Four του BCL που έγινε στην SUNEL Arena
Κατά τη διάρκεια του Basketball Champions League η αστυνομία πραγματοποίησε δύο συλλήψεις σε βάρος.