Εντείνονται οι ρωσικές επιθέσεις εν μέσω συνόδου κορυφής στο Κίεβο

Η σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-Ουκρανίας συμπίπτει με την εντατικοποίηση της ρωσικής πίεσης έναντι των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά μέτωπα, καθώς επίσης και στα βορειοανατολικά και νότια.

Ο Σέργκιι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο, είπε ότι το κύριο πλεονέκτημα της Ρωσίας είναι ο αριθμός των στρατευμάτων που μπορεί να αναπτύξει.

«Φέρνουν άντρες από τον στρατό τους και προσπαθούν συστηματικά να βρουν μέρη για να σπάσουν τις άμυνές μας», είπε στο ουκρανικό ραδιόφωνο NV. «Ο στόχος είναι να καταφέρουν, σύμφωνα με τα σχέδια της ηγεσίας, να πάρουν τον έλεγχο όλης της περιοχής του Ντονέτσκ. Αλλά αυτό το σχέδιο παρεμποδίζεται εδώ και αρκετούς μήνες».

Στην Ουάσιγκτον, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς είπε ότι οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης τους επόμενους έξι μήνες θα είναι «απολύτως κρίσιμες» και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν εννοούσε ποτέ τις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο επιδρομές στην πόλη Κραματόρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, επιφέροντας απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και ζημιές σε κτίρια, όπως ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ο ουκρανικός στρατός. Ρωσικός πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στην πόλη την Τετάρτη, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους.

Ουκρανικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τέσσερις επιδρομές σε συγκεντρώσεις ρωσικών στρατευμάτων και σε ένα διοικητήριο, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου, εγκαλώντας την καθώς στοχεύει αμάχους, κατηγορίες που η Ρωσία απορρίπτει.

«Ναι» Γερμανίας και για Leopard 1
Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την προμήθεια στον ουκρανικό στρατό αρμάτων μάχης Leopard 1 από τα αποθέματα της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας και βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κατάρ για την επαναγορά 15 αρμάτων εφοδιασμένων με δίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard ώστε να τα αποστείλει στο Κίεβο, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

Η παράδοση των παλαιότερων Leopars στην Ουκρανία μπορεί να γίνει αμέσως αφού επισκευαστούν, διευκρίνισαν κυβερνητικές πηγές στην εφημερίδα.

Οι εταιρείες Rheinmetall και Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) έχουν σκοπό να κάνουν επισκευές σε αυτά και να τα θέσουν στη διάθεση του ουκρανικού στρατού αν επιθυμεί να τα αγοράσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στο μεταξύ, Γερμανοί αξιωματούχοι συνομιλούν με το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ για την ενδεχόμενη επαναγορά από το εμιράτο των Gepard που αγοράστηκαν για την ασφάλεια των σταδίων όπου διεξήχθη το Παγκόσμιο Κύπελλο, πάντα σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, που προσθέτει πως το Βερολίνο προσπαθεί επίσης να αγοράσει αντίστοιχα πυρομαχικά από την Ντόχα.

«Τα Gepard έχουν αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα από τους εταίρους μας, αυτό οπωσδήποτε θα βοηθούσε τους Ουκρανούς», εξήγησε ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, στη γερμανική εφημερίδα.

Πιέσεις για δάνειο από το ΔΝΤ
Την ίδια στιγμή, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πιέζουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να ολοκληρώσει τα σχέδια για ένα πρόγραμμα δανεισμού πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρουν σήμερα, Παρασκευή, οι Financial Times.

Εκπρόσωποι του ΔΝΤ σχεδιάζουν να συναντηθούν με Ουκρανούς αξιωματούχους στα μέσα Φεβρουαρίου για να προωθήσουν τις συζητήσεις για ένα δάνειο που μπορεί να κυμαίνεται από 14 έως 16 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η έκθεση, επικαλούμενη αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα