

Την ενόχλησή του για την πρόθεση των ΗΠΑ να παράσχουν στρατιωτική κατάρτιση και εκπαίδευση στην Κυπριακή Δημοκρατία αρχής γενομένης το 2021 εξέφρασε με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για ανισοβαρή αντιμετώπιση των δύο πλευρών στο νησί.
Σύμφωνα με με την ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι «παρόμοια βήματα από μία χώρα σύμμαχο της Τουρκίας δεν συμβάλλουν ούτε στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ούτε στην ειρήνη και σταθερότητα της ανατολική Μεσογείου» και υποστήριξε πως αντίθετα κάνουν ισχυρότερη την «αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς»
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συμπεριέλαβαν την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου στο Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (IMET).
Υποστηρίζουμε τη στάση των αρχών της ΤΔΒΚ σε αυτό το ζήτημα και θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους συμμάχους μας τις ΗΠΑ ότι η ίση μεταχείριση απέναντι στις δύο πλευρές του νησιού είναι μία από τις αρχές του ΟΗΕ.
Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, αυτά όπως και άλλα παρόμοια βήματα δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, αντίθετα η αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς γίνεται ισχυρότερη.
Είναι προφανές ότι τα βήματα, τα οποία δεν αποσκοπούν στην ίση αντιμετώπιση των δύο πλευρών, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης στο νησί, ούτε διασφαλίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».
Νωρίτερα σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο, σημειώνεται ότι το πρόγραμμα θα αρχίσει από το αμερικανικό οικονομικό έτος 2021, δεδομένου ότι το σχετικό κονδύλι θα εγκριθεί από το Κογκρέσο.
«Το πρόγραμμα IMET αποτελεί στοιχείο – κλειδί της αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια, προωθώντας περιφερειακές δυνατότητες σταθερότητας και άμυνας, μέσω επαγγελματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το IMET παρέχει στους εκπαιδευόμενους «συμμαχικών και φιλικών εθνών» πολύτιμη εκπαίδευση και στρατιωτικές πρακτικές στα πρότυπα των ΗΠΑ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η αμερικανική πρεσβεία προσθέτει ότι «το ΙΜΕΤ χρησιμεύει ως αποτελεσματικό μέσο για την ενίσχυση των στρατιωτικών συνεργασιών και των διεθνών συνασπισμών που υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας για την εθνική ασφάλεια» και καταλήγει υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα συνάδει με τη Στρατηγική της Ανατολικής Μεσογείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζεται ένας «σημαντικός εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον οποίο οι ΗΠΑ επιθυμούν εμβάθυνση των διμερών σχέσεων για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας».
Σχετικά Νέα
Βανς για Ουκρανία: Το τανγκό θέλει δύο – Αν η Ρωσία δεν θέλει να διαπραγματευτεί, θα πούμε “άξιζε η προσπάθεια αλλά δεν θα συνεχίσουμε”
Η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Ουκρανικό, σημείωσε ο αντιπρόεδρος των.
Σάντσεθ: Το Ισραήλ πρέπει να αποκλεισθεί από την Eurovision
«Δεν μπορούμε να έχουμε διπλά μέτρα και σταθμά σε ό,τι αφορά την κουλτούρα», δήλωσε.
Ιράν για πυρηνικά: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στον εμπλουτισμό ουρανίου
Οι συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του.
Άνοδος της άκρας δεξιάς τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη
Μετά τις επιδόσεις της άκρας δεξιάς στις εκλογές στην Πορτογαλία, στην Πολωνία και την.