

Κίνητρα για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης στις οικίες που υπάρχει η σχετική δυνατότητα, γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου και μηχανισμός απορρόφησης των αυξήσεων στο ρεύμα με τρόπο που να παρέχει κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης, περιλαμβάνονται στα μέτρα που εξήγγειλε από την 86η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος
Όπως ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής ο πρωθυπουργός, τα κονδύλια για την επιδότηση στο φυσικό αέριο θα προέλθουν «και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Στόχος της παρέμβασης, μια «σχετικά λογική» τιμή για το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου για τους καταναλωτές θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την εμπορική του τιμή.
Ευρωπαϊκές αποφάσεις
«Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρώτη εισηγήθηκε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. «Όχι μόνο στο ρωσικό αέριο, αλλά συνολικά στο TTF», όπως είπε. Σημείωσε ότι μέσω του πλαισίου που θεσπίστηκε το καλοκαίρι έχει ανακτηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από τις ενεργειακές εταιρείες, ενώ προς παρόμοιο μηχανισμό φαίνεται να κινείται και η Κομισιόν.
Σημειώνεται ότι με τον ελληνικό μηχανισμό ανακτώνται τα υπερκέρδη από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και οδηγούνται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από όπου και αντλούνται ως επιδοτήσεις και στοχευμένες ενισχύσεις προς του καταναλωτές.
Για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι εξετάζεται τρόπος επιδότησης ώστε να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές, αλλά παράλληλα να δίνεται κίνητρο για εξοικονόμηση καθώς είναι επιβεβλημένο να μειωθεί η κατανάλωση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για «διαστροφή της πραγματικότητας» από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Κίνητρο για επιστροφή στο πετρέλαιο
Προανήγγειλε δε παρέμβαση «στην αντλία» ώστε να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να δοθεί έτσι κίνητρο για χρήση του εν λόγω καυσίμου έναντι του φυσικού αερίου. Παράλληλα με την παρέμβαση αυτή το επίδομα θέρμανσης θα επεκταθεί στα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα στην παρούσα συγκυρία στα νοικοκυριά που έχουν την υποδομή και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο. Θα είναι πιο φθηνό αν θερμανθούν με πετρέλαιο παρά με φυσικό αέριο φέτος, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει στήριξη και σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, κάτι το οποίο θα εξειδικευτεί τις επόμενες μέρες.
Προσωρινό μέτρο η «καταφυγή» τον λιγνίτη
Σε ό, τι αφορά την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, σε αντιστάθμισμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι η αντιπολίτευση αποκρύπτει ότι η παραγωγή λιγνίτη μειώνεται εδώ και μια δεκαετία και ότι πολλές μονάδες φτάνουν στο τέλος της ζωής τους.
Ξεκαθάρισε ότι η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή «είναι μονόδρομος ως μακροχρόνια πολιτική», γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει καταρτίσει το «τολμηρό πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης για περιοχές πολύ εξαρτημένες από λιγνίτη.
Η «καταφυγή», είπε ο πρωθυπουργός, στον λιγνίτη για 1 – 2 χρόνια είναι ένα προσωρινό μέτρο και έχει νόημα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα. Όταν, συμπλήρωσε, οι τιμές προσαρμοστούν, έστω και σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι πριν από 2 χρόνια, το κόστος του λιγνίτη θα είναι πιο ακριβό. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι σύντομα θα εγκαινιαστεί η μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, δίνοντας τη δυνατότητα διεύρυνσης του ενεργειακού μείγματος της χώρας.
Σχετικά Νέα
Κανένα πρόστιμο στη φρεγάτα «Ύδρα», διευκρινίζουν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού
Πηγές του Πολεμικού Ναυτικού αναφορικά με δημοσίευμα αλλά και αναδημοσιεύσεις αυτού σχετικά με τον.
Ρ. Δούρου: Η συνέντευξη Γεραπετρίτη επιβεβαιώνει ότι πλέον η χώρα μας για να ασκήσει ένα κυριαρχικό της δικαίωμα χρειάζεται να πάρει την έγκριση Τουρκίας
“Με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Παραπολιτικά’ ο κ. Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι πλέον.
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο: Αναλυτικά η ατζέντα
Συνεδριάζει τη Δευτέρα, στις 11.00, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα.
Γκιουλέκας: Η Τουρκία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τις γενοκτονίες που γεμίζουν με μαύρες σελίδες την παγκόσιμα ιστορία
Αν η Τουρκία θέλει να συγκαταλέγεται στα πολιτισμένα κράτη, οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για.