

Ο ένοπλος που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο την περασμένη Τετάρτη, τραυματίζοντάς τον σοβαρά, ενδέχεται τελικά να μην έδρασε μόνος, εκτίμησε την Κυριακή (19/05) ο υπουργός Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα.
«Έχουμε συγκροτήσει ομάδα έρευνας η οποία θα εξετάσει επίσης την εκδοχή ότι δεν επρόκειτο για “μοναχικό λύκο”», ανέφερε ο υπουργός.
Μια από τις «ενδείξεις» πως ο δράστης είχε συνεργούς είναι πως περιεχόμενο που ήταν αναρτημένο στον προσωπικό του λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook διαγράφτηκε ενώ κρατείτο από την αστυνομία και δεν είχε πρόσβαση, εξήγησε.
Ο Φίτσο είναι εκτός κινδύνου αλλά ακόμη σε σοβαρή κατάσταση μετά την απόπειρα κατά της ζωής του, δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινιακ στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TASR.
«Τα χειρότερα που φοβόμαστε έχουν περάσει, τουλάχιστον προσώρας», είπε ο Κάλινιακ σε συνέντευξη Τύπου έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Φίτσο.
Ο πρωθυπουργός πυροβολήθηκε την Τετάρτη, σε μια επίθεση που προκάλεσε συναγερμό λόγω για της πολιτικής πόλωσης που επικρατεί στην κεντροευρωπαϊκή χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Είμαστε όλοι λίγο πιο ήρεμοι. Αν λέγαμε πως θέλουμε να φθάσουμε πιο κοντά σε μια θετική πρόγνωση, τότε πιστεύω πως είμαστε ένα βήμα πιο κοντά», πρόσθεσε.
«Όμως η κατάστασή του παραμένει πολύ σοβαρή και άρα θα παραμείνει υπό τη φροντίδα των γιατρών στο νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπίστριτσα».
Η απόπειρα δολοφονίας ήταν η πρώτη εναντίον ενός Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη για περισσότερα από 20 χρόνια.
Ο ένοπλος που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον 59χρονο Σλοβάκο πρωθυπουργό, λογοτέχνης, παραμένει υπό κράτηση έπειτα από αυτό που οι αρχές χαρακτήρισαν έγκλημα με «πολιτικό» κίνητρο. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο 71χρονος ύποπτος είναι πρώην φρουρός σε εμπορικό κέντρο και συγγραφέας τριών ποιητικών συλλογών. Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα καμία επίσημη δήλωσή του ή δικηγόρου που να τον εκπροσωπεί.
Ο υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε «όλα τα τρολ» στο διαδίκτυο που επιχαίρουν για την απόπειρα ή διασπείρουν μηνύματα μίσους και διεγείρουν περαιτέρω βίας, τονίζοντας πως οι αρχές θα ενεργήσουν, θα βρουν τους «αγκιτάτορες» και θα φροντίσουν να λογοδοτήσουν.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Σχετικά Νέα
Πούτιν: Για πρώτη φορά ανοιχτός σε «διμερείς συνομιλίες» με το Κίεβο
Ανακοινώνοντας το τέλος της πασχαλινής «εκεχειρίας», ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα «θα.
Πάπας Φραγκίσκος: Ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο τον αποχαιρετούν
Η είδηση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου σκόρπισε παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση. Από την.
SOS για τη Σαντορίνη: Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι ικανά για μεγάλες εκρήξεις
Μπορεί οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις οι οποίες για μήνες ταρακούνησαν τις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, με.
Πώς θα κυμανθεί το επόμενο διάστημα η τιμή των καυσίμων
Ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρώην πρόεδρος πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων μίλησε στο Open και εξήγησε.