Ελεύθερη επιλογή εισφορών από τους ασφαλισμένους με κατώτατη τα 220 ευρώ

Ελεύθερα θα επιλέγουν στο εξής οι ασφαλισμένοι τις εισφορές τους ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους, ενώ η κατώτατη μηνιαία εισφορά για τους επαγγελματίες ορίζεται στα 220 ευρώ. Τις αποφάσεις του υπουργείου εργασίας για το θέμα επιβεβαίωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Πράγματι, τις βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του Thessaloniki Summit 2019 χθες βράδυ.

Κύρια αλλαγή του, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι ότι προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών για τους ασφαλισμένους και αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα.

«Αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα. Και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τους σχεδιασμούς του κάθε ασφαλισμένου. Το ‘’Ασφαλιστικό’’ παύει, με λίγα λόγια, να είναι ‘’Φορολογικό’’» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «κλείδωσαν» οι αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με το επίπεδο των μηνιαίων κατωτάτων εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών από το 2020.

Σύμφωνα με κύκλους του ίδιου υπουργείου, οι εισφορές αυτές θα ανέρχονται σε 220 ευρώ/μήνα και θα αφορούν στην κύρια ασφάλιση και την υγεία. Οι νέες εισφορές θα είναι για όλους τους επαγγελματίες (μέλη εταιρειών πλην ΑΕ, ατομικούς επιχειρηματίες, «μπλοκάκια» με πάνω από 2 εργοδότες) ίδιες ανεξάρτητα από το εισόδημα τους αλλά και τα έτη ασφάλισης τους.

Με άλλα λόγια, οι εισφορές των επαγγελματιών θα πάψουν, από το επόμενο έτος, να υπολογίζονται ως ποσοστό (26,9% -20,2%) του πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένου (από την εφορία) εισοδήματος τους, όπως ίσχυε βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, από το 2017.

Το νέο σύστημα έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με το σύστημα που ίσχυε προ του 2017. Αυτό είναι οι προκαθορισμένες κατηγορίες εισφορών. Ωστόσο, προ του 2017, η κλιμάκωση των κατηγοριών γινόταν ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Έτσι, όσο αυξάνονταν τα έτη ασφάλισης, τόσο ανέβαιναν οι ασφαλιστικές «κατηγορίες». Αυτό δεν θα ισχύσει στο νέο σύστημα.

Από το 2020, θα υπάρχουν, μεν, ασφαλιστικές «κλάσεις», αλλά η επιλογή κλίμακας θα είναι ελεύθερη. Δηλαδή, κάθε επαγγελματίας θα μπορεί να επιλέγει ελεύθερα την κλίμακα την οποία επιθυμεί, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές του. Ωστόσο, κάθε κλίμακα θα «οδηγεί» μελλοντικά σε διαφορετική σύνταξη.

Οι «κλάσεις» θα κλιμακώνονται κατά 50 -100 ευρώ. Συνολικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κλίμακες αυτές (ή «κατηγορίες» ή «κλάσεις») ενδέχεται να φτάσουν συνολικά ακόμα και τις 7.

Οι διαφορές σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου
Κατά τ’ άλλα οι σχεδιαζόμενες, για το 2020, κατώτατες εισφορές θα είναι υψηλότερες σε σχέση με τις εκείνες που ισχύουν φέτος .

Φέτος, σε μηνιαία βάση, οι κατώτατες εισφορές κύριας ασφάλισης –υγείας για τους επαγγελματίες ανέρχονται σε 175 ευρώ (26,9% Χ 650 ευρώ +10 ευρώ οι κρατήσεις υπέρ του ΟΑΕΔ). Συνεπώς μεταξύ 2019 -2020, ανά μήνα, θα προκύψει μία διαφορά 45 ευρώ/μηνα ή κατά 20%.

Η διαφορά θα είναι μεγαλύτερη για όσους επαγγελματίες δηλώνουν πάνω από 650 ευρώ/μήνα ή πάνω από 7800 ευρώ /έτος.

Και αυτό γιατί για αυτήν την κατηγορία αυταπασχολούμενων οι εισφορές ανέρχονται σε 20,2% λόγω της μείωσης των εισφορών κύριας ασφάλισης από το 20% που ισχύει από την 1η/1/2019, για όσους δηλώνουν πάνω από 650 ευρώ/μήνα -78000 ευρώ/έτος στο 13,3%.

Οι εισφορές τις οποίες πληρώνουν όσοι δηλώνουν 7800 ευρώ έως 13.000 ευρώ με βάση υφιστάμενα δεδομένα (ν. Κατρούγκαλου) ανέρχονται μεταξύ 142 /μήνα ευρώ και 218 ευρώ /μήνα.

Συνεπώς οι ομάδες αυτών των επαγγελματιών θα δουν, από το 2020, αύξηση στις καταβλητέες εισφορές, που θα αγγίζει ακόμα και περίπου τα 80 ευρώ ή το 35% περίπου. Ωστόσο, κύκλοι του Υπ. Εργασίας επισημαίνουν πως λόγω της επικείμενης από το 2020 μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%, από το νέο ασφαλιστικό σύστημα –σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό – «κερδισμένοι θα είναι όλοι».

Ωστόσο, πιο κερδισμένοι, από το νέο ασφαλιστικό, θα είναι όσοι δηλώνουν πάνω από 13.000 ευρώ ετησίως.

Δεδομένου ότι το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ανέρχεται σε 78000 ευρώ ετησίως ή 6500 ευρώ/μήνα και με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, όσοι δηλώνουν ένα τέτοιο εισόδημα πληρώνουν 1313 ευρώ/μήνα, η ελάφρυνση που φέρνει το νέο ασφαλιστικό φτάνει ακόμα και τα 1093 ευρώ ή κοντά στο 85% (1313 ευρώ – 220 ευρώ).

Το νέο σύστημα θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να φέρει στη Βουλή το Υπ. Εργασίας τον Ιανουάριο του 2020. Θα τεθεί σε εφαρμογή , πιθανότατα, τον Φεβρουάριο του 2020.

Πίσω στη Θεσσαλονίκη και με βάση τα παραπάνω δεδομένα ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, θα «αγκαλιάσουν» την πρόταση της κυβέρνησης,

«Γιατί εμείς, μειώνοντας τους φόρους, εξασφαλίζουμε εισόδημα στους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο. Αλλά και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, μετά τους φόρους και τις εισφορές. Γι’ αυτό ακριβώς δίνουμε πολλά στους πολλούς ρίχνοντας τους φόρους. Και τους καλούμε μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την εφορία, να τα αποταμιεύσουν ώστε να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στηλίτευσε το νόμο Κατρούγκαλου, λέγοντας ότι οδήγησε σε αδιέξοδα, ότι είναι «πολύπλοκο, άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα», και συνέχισε: «ειδικά σε ό,τι αφορά τους 1.440.000 ελεύθερους επαγγελματίες, και αγρότες, ο «νόμος Κατρούγκαλου» επέφερε ολέθρια αποτελέσματα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα