Έκρηξη στη Βηρυτό: Με Ρώσο που ζει στην Κύπρο συνδέεται η νιτρική αμμωνία

Με Ρώσο που ζει στην Κύπρο συνδέεται η νιτρική αμμωνία που προκάλεσε χθες τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού. Σύμφωνα και με την ιστοσελίδα «The Moscow Times», οι 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας κατασχέθηκαν από το πλοίο «Rhosus» το 2014 και είχαν αποθηκευτεί στο λιμάνι της Βηρυτού.

Πρόκειται για πλοίο με ιδιοκτήτη τον Igor Grechishkin, ο οποίος φέρεται να είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Teto Shipping με έδρα τη Λεμεσό, ενώ ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Ρώσος είναι ιδιοκτήτης περιουσίας στην Κύπρο, χωρίς να επιβεβαιώνεται η κυπριακή υπηκοότητα.

Το πλοίο, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα που μεταφέρει ο Φιλελεύθερος, έφερε σημαία της Μολδαβίας και μετέφερε τη νιτρική αμμωνία από το Μπατούμι της Γεωργίας στη Μοζαμβίκη. Λόγω βλάβης, έπιασε λιμάνι στη Βηρυτό και κατόπιν έρευνας, απαγορεύτηκε να συνεχίσει την πορεία του.

Μετά την κατάσχεση του πλοίου το 2014 από τις αρχές του Λιβάνου ο Grechushkin εξαφανίστηκε και εγκατέλειψε το πλοίο με πλήρωμα 4 Ουκρανούς διακόπτοντας τη τροφοδοσία τους. Τον Ρώσο φαίνεται πως αναζητούν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου και στην Κύπρο, στο πλαίσιο των ερευνών για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, ενώ η δήλωση του Λιβανέζου πρωθυπουργού για ευθύνες με αναφορά στο 2014, ξεκαθαρίζουν το τοπίο της στοχοποίησης.

Μετά την κατάσχεση του πλοίου ο Grechushkin, σταμάτησε να επικοινωνεί με το πλήρωμα, το οποίο εγκατέλειψε και εξαφανίστηκε. Οι αρχές του Λιβάνου έθεσαν υπό περιορισμό το πλοίο και απαγόρευσαν στο πλήρωμα να το εγκαταλείψει.

Σχετικά Νέα