ΕΕ: Αδυναμία συμφωνίας για τον προϋπολογισμό παρά τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φάνηκε να πλησιάζουν καθόλου σε μια συμφωνία για τον επταετή προϋπολογισμό την Παρασκευή, με το βαθύ διχασμό ανάμεσα στα πλουσιότερα και τα φτωχότερα κράτη για το ύψος του -και την κατεύθυνση των δαπανών- να παραμένει άλυτος παρά τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις.

Ορισμένες χώρες θέλουν επιπλέον χρηματοδότηση για τις νέες φιλοδοξίες τους να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να διαχειριστούν τη μετανάστευση, άλλες θέλουν να παραμείνει στο επίκεντρο η ανάπτυξη και η στήριξη του αγροτικού τομέα και άλλες πιέζουν για μεγαλύτερο ρεαλισμό μετά και την τρύπα των 75 δισ. ευρώ που αφήνει η αποχώρηση της Βρετανίας.

Με τους ηγέτες να ξεκινούν τη δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων, η βασική πρόταση να τεθεί άνω όριο στον προϋπολογισμό -που θα εκτείνεται από το 2021 έως το 2027- στο 1,074% του ΑΕΠ της ΕΕ ή στα 1,09 τρισ. ευρώ, δέχεται κριτική από πολλά μέτωπα.

“Είναι σημαντικό να έχουμε τελικά ένα ποσό που υποτίθεται ότι θα διανεμηθεί”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας απογοητευμένος Andrej Babis, ο Τσέχος πρωθυπουργός, αφήνοντας την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες στη μέση της νύχτας.

Σχετικά Νέα