ΔΝΤ: Η μεγαλύτερη ύφεση από το 1978 για Μέση Ανατολή

Οι αδύναμες οικονομίες κυρίως σε Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική «λυγίζουν» υπό το βάρος του lockdown.

Η δραματική υποχώρηση στις τιμές εμπορευμάτων και πετρελαίου –γεγονός που «μεταφράζεται» σε μειωμένα έσοδα από εξαγωγές πρώτων υλών- προσθέτει ακόμη μια αρνητική συνιστώσα σε μια ήδη πολύ δύσκολη εξίσωση.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής προορίζεται να γνωρίσει την μεγαλύτερη ύφεση από το 1978, δοκιμάζοντας ένα σοκ μεγαλύτερο από αυτό της κρίσης του 2008. Το συνολικό ΑΕΠ της περιοχής θα συρρικνωθεί κατά 3,3%.

Η Σαουδική Αραβία, μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής και πρωταγωνίστρια του πετρελαϊκού πολέμου, αναμένεται να γνωρίσει συρρίκνωση της τάξης του 2,3%, ενώ το Ιράν, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και από τις περισσότερο πληγείσες από τον κορονοϊό χώρες προβλέπεται να χάσει 6% του ΑΕΠ του, επιπλέον της υποχώρησης κατά 3,6% το 2018 και 7,6% το 2019 λόγω των όλο και πιο σκληρών αμερικανικών κυρώσεων.

Η τρίτη σε μέγεθος οικονομία, αυτή του Κατάρ, υπολογίζεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,3%, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως περισσότερο διαφοροποιημένη οικονομία προορίζονται για το -3,5%. Το Ιράκ, δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον OPEC, οδεύει προς συρρικνωση κατά 4,7%.

Μόνη η Αίγυπτος αναμένεται να κινηθεί σε θετικό πρόσημο, με ανάπτυξη της τάξης του 2%, αναντίστοιχη ωστόσο με τις προ πανδημίας εκτιμήσεις για 6%.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα