Διστακτική άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Τα επίπεδα πάνω από τις 860 μονάδες ψηλαφεί το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, προσπαθώντας να συνεχίσει την ανοδική του κίνηση και να κλείσει τον Αύγουστο με μικρότερες απώλειες από εκείνες που καταγράφηκαν στο πρώτο μισό του μήνα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,24% στις 860,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,22% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.120,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,28% στις 768,03 μονάδες.

Τελευταία συνεδρίαση του πρώτου “κόκκινου” μήνα του έτους είναι η σημερινή και η αγορά προσπαθεί να περιορίσει περαιτέρω τις απώλειες του, οι οποίες φτάνουν κοντά στο 5%. Μετά το -12% του πρώτου δεκαπενθημέρου, ο Γενικός Δείκτης έχει ανακάμψει κατά 8% στο δεύτερο, με τις μεγαλύτερες όμως απώλειες να παραμένουν στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έχει περιορίσει στο -7,5% από την αρχή του μήνα.

Το θετικό, εντούτοις, του μήνα είναι ότι η αγορά αντέδρασε μόλις απειλήθηκαν οι 800 μονάδες και μέσα σε ένα περίπλοκο διεθνές περιβάλλον κατάφερε να ανακάμψει πάνω από τις 850 μονάδες. Και ίσως η συμπεριφορά να ήταν πολύ καλύτερη εάν οι οίκοι αξιολόγησης δεν ήταν τόσο ουδέτεροι στις προοπτικές που έχουν διανοιχθεί τελευταία στη χώρα, με την αλλαγή της κυβέρνησης και του μείγματος πολιτικής που προωθείται.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο ήταν ότι η πρόσφατη διόρθωση έδωσε το έναυσμα σε πολλά χαρτοφυλάκια να τοποθετηθούν με πιο ποιοτικά κριτήρια σε τίτλους που υπόσχονται αρκετά το επόμενο διάστημα. Οι αποτιμήσεις διορθώθηκαν ελαφρώς και οι τοποθετήσεις αποκάλυψαν ότι υπάρχουν τίτλοι που μπορούν να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, δεδομένου ότι τους επόμενους μήνες δεν θα λείψουν οι καταλύτες που θα δικαιώσουν τα “ψύχραιμα χέρια”.

Παράλληλα θετικά λειτουργεί και η σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων, μετά τις τελευταίες ημέρες που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρέθηκε σε σταθερά πτωτική τροχιά. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,58% και σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ το spread σημειώνει “βουτιά” στις 222 μονάδες βάσης. Ισχυρό ράλι καταγράφουν και οι 5ετείς ελληνικοί τίτλοι με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο 0,95%.

Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή, η Cenergy, ο Μυτιληναίος και η Jumbo σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Πειραιώς, Motor Oil, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Eurobank, Coca Cola, Aegean, Alpha Bank, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Σαράντης.

Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Φουρλής, Titan και ΔΕΗ, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να είναι στο -1,49%.

Σχετικά Νέα