Διστακτική άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Νέα προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 880 μονάδων επιχειρεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να δείχνει τη δυναμική που χρειάζεται για να επιτύχει αυτό που δεν μπόρεσε στη χθεσινή συνεδρίαση, όταν μάλιστα έχει να απορροφήσει και τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,44% στις 878,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,56% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.169,51 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,47% στις 768,35 μονάδες.

Η αγορά δείχνει να αναλώνεται στις έντονες διακυμάνσεις τίτλων που συνδέονται με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο όλων σχεδόν των χαρτοφυλακίων. Η αξία της μετοχής από τα 2,22 ευρώ της περασμένης Παρασκευής, βρέθηκε χθες στα 2,82 ευρώ μετά από τρεις συνεδριάσεις, ενώ σήμερα διορθώνει. Και αυτή η συμπεριφορά την έχει θέσει στο επίκεντρο των hot stories του καλοκαιριού, με όλους σχεδόν τους παροικούντες να μιλούν για την επιχείρηση και τις προοπτικές της.

Είναι σαφές ότι η μετοχή θα παραμείνει στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα, και τουλάχιστον μέχρι η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα πλήρες πλάνο αναδιάρθρωσής της, επηρεάζοντας και το κλίμα στην αγορά. Και μπορεί η βαρύτητά της τόσο στον Γενικό Δείκτη όσο και στον FTSE να έχει συρρικνωθεί κοντά στο 2% και 1% αντίστοιχα, όμως τόσο αυτό το πλάνο, όσο και το Ελληνικό, είναι δύο μείζονα ζητήματα στα δείγματα γραφής που θέλει να δώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Άλλωστε, οι εξελίξεις σε άλλους κλάδους, όπως είναι ο τραπεζικός αναμένονται από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια ώρα, τα βλέμματα των ξένων, κυρίως, επενδυτών του ΧΑ έχουν στραφεί σήμερα στον Mario Draghi και στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκεί, μετά το μεσημέρι αναμένεται να δοθεί το guidance των επόμενων βημάτων της ευρωτράπεζας, το οποίο σαφώς έχει να κάνει με την προοπτική ενός νέου προγράμματος αγοράς τίτλων (QE), με την πιθανότερη έναρξη να είναι τον Σεπτέμβριο.

Με αυτή την προοπτική τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να καταρρίπτουν τα ιστορικά τους χαμηλά, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να βρίσκεται στο 1,99%. «Βουτιά» σε νέα ιστορικά χαμηλά σημειώνει και η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο 1,033%.

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ συνεχίζει τη θετική του πορεία καταγράφοντας σήμερα κέρδη 2,12%, με τους Σαράντη, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Coca Cola, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Φουρλής, Aegean, Cenergy, ΟΛΠ και Βιοχαλκο.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ σημειώνει απώλειες 2,48%, διορθώνοντας μετά το εντυπωσιακό τριήμερο, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και Titan. Χωρίς μεταβολή η Τέρνα Ενεργειακή.

Σχετικά Νέα