

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι δημιούργησε το πρώτο στον κόσμο επιτυχές έμβρυο γαϊδάρου με χρήση της μεθόδου της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Το επίτευγμα μπορεί να σώσει δεκάδες επαπειλούμενα με εξαφάνιση είδη γαϊδάρων.
Η δημιουργία ενός βιώσιμου εμβρύου γαϊδάρων υπήρξε μια πρόκληση, αλλά οι Αυστραλοί, Αργεντινοί και Ισπανοί ερευνητές, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Theriogenology, το πέτυχαν με χρήση της διαδικασίας της τεχνικής της ενδοκυτταροπλασμικής έγχυσης ή μικρογονιμοποίησης (ICSI).
Το πρώτο αυτό έμβρυο, που προέρχεται από ένα υπό εξαφάνιση ευρωπαϊκό είδος γαϊδάρου, έχει καταψυχθεί σε υγρό άζωτο, έως ότου βρεθεί κατάλληλο θηλυκό για την εμφύτευσή του εντός του 2023.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντρες Γκαμπίνι του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, δήλωσε ότι ανοίγει ο δρόμος και για άλλα επαπειλούμενα είδη ζώων, προκειμένου να δημιουργηθεί τελικά ένας «κατεψυγμένος ζωολογικός κήπος» ή μια μεγάλη γενετική τράπεζα εμβρύων ζώων, που θα βοηθήσει μελλοντικά να αυξηθούν τα μέλη των υπό εξαφάνιση ειδών.
Όπως είπε, «υπάρχουν πολλά προβλήματα σχετικά με τη διασταύρωση, όταν επιχειρείται η αύξηση του πληθυσμού ενός είδους. Όμως με την τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούμε να συνδυάσουμε σπερματοζωάρια και ωάρια από γάιδαρους με διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο και έτσι να δημιουργήσουμε βιώσιμα έμβρυα».
Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι γάιδαροι απειλούνται περισσότερο από ό,τι οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει, καθώς επτά από τα 28 είδη ευρωπαϊκών γαϊδάρων βρίσκονται υπό εξαφάνιση, άλλα 20 θεωρούνται επαπειλούμενα, ενώ ακόμη και τα είδη των άγριων γαϊδάρων αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι αιτίες είναι ποικίλες, όπως η παράνομη σφαγή, η μείωση της διαθέσιμης γης για βόσκηση, η ολοένα μικρότερη χρήση των γαϊδάρων από τους ανθρώπους κ.α.
Σχετικά Νέα
Γάζα: Το τελευταίο νοσοκομείο που απέμενε για καρκινοπαθείς είναι εκτός λειτουργίας
Σταμάτησε πλέον να λειτουργεί έπειτα από ισραηλινή επίθεση, το τελευταίο νοσοκομείο στη Λωρίδα της.
Το σύστημα υγείας «καταρρέει» στο Νότιο Σουδάν
Το σύστημα υγείας στο Νότιο Σουδάν, αντιμέτωπο με χρόνια υποχρηματοδότηση και το τελευταίο διάστημα.
Γουιάνα: Επιθέσεις ενόπλων στα σύνορα με τη Βενεζουέλα
Οι αρχές της Γουιάνας έκαναν λόγο την Πέμπτη 15/5, για επιθέσεις «ενόπλων με πολιτικά».
Γάζα: Τουλάχιστον 120 νεκροί από βομβαρδισμούς του Ισραήλ
Η πολιτική προστασία καταμέτρησε 120 νεκρούς την Πέμπτη 15/5, από νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην.