

Σε διευκρινιστική δήλωση προχώρησε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, μετά τις δηλώσεις του στο OPEN TV κατά τις οποίες ανέφερε ότι το τουρκικό Oruc Reis πραγματοποίησε έρευνες. Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων ο ίδιος τόνισε:
«Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου.
Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε «προσπάθεια» ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, «πραγματοποίηση», με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.
Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».
Έντονη δυσαρέσκεια του Μαξίμου
Νωρίτερα οι δηλώσεις του κ. Διακόπουλου, είχαν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του Μαξίμου. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εξηγούσαν ότι οι δηλώσεις του κ. Διακόπουλου προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη, ενώ οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν με κατηγορηματικό τρόπο πως το Oruc Reis δε διεξάγει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.
Ο αντιναύαρχος ερωτηθείς σχετικά με το θέμα στο OPEN TV, παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κάνει έρευνες στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. «Έχει κάνει έρευνες, μην κοροϊδευόμαστε, αλλά είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση εάν το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια και αν έχει πραγματοποιήσει έρευνες, ο κύριος Διακόπουλος απάντησε:
«Ναι, αλλά είναι πιο πολύπλοκο το θέμα. Έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε. Δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε-γιατί με τα υδροφωνικά με τα ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι. Όταν εμείς «σηκώσαμε» το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή “σηκώθηκε” λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει, δεν έχει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά: “μαρκάρει” την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ».
Και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».
Σχετικά Νέα
Νέα προκλητική τουρκική τουριστική καμπάνια εξισώνει το ψευδοκράτος με όλη την Κύπρο
Μετά την αμφιλεγόμενη καμπάνια «Turkaegean» που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα, η Τουρκία προσπαθώντας.
Δημοσκόπηση Marc: Σημάδια ανάκαμψης για τη ΝΔ – Πτώση για την Πλεύση Ελευθερίας
Μια νέα εικόνα για το πολιτικό σκηνικό, μετά τις εξελίξεις γύρω από την τραγωδία των Τεμπών, αποτυπώνει η.
Αποκάλυψη για Μπάιντεν: Δεν θυμόταν πότε πέθανε ο γιος του και πότε ήταν αντιπρόεδρος
Νέα ερωτήματα για τη διανοητική διαύγεια του Τζο Μπάιντεν προκαλεί ηχητικό απόσπασμα κατάθεσής του ενώπιον ανακριτή.
Θολό το τοπίο για το ρωσοουκρανικό μετά το φιάσκο της Κωνσταντινούπολης
Στο πλευρό της Ουκρανίας στέκονται οι δυτικοί σύμμαχοί της μετά το ναυάγιο των συνομιλιών της.