Διεθνή αποκαλυπτήρια για το «Μακεδονικό Σήμα» της Ελλάδας στις Βρυξέλλες

Σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες παρουσιάστηκε από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Ελλάδος το συλλογικό σήμα «Μ MACEDONIA THE GREAT»» που κατοχυρώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα προστατεύει τα «Μακεδονικά Προϊόντα» που παράγουν ελληνικές επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Τα προϊόντα που θα φέρουν την ονομασία του «Μακεδονικού Σήματος» θα πιστοποιούν ότι προέρχονται από τις γεωγραφικές Περιφέρειες της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και των περιφερειακών ενοτήτων Δράμας και Καβάλας της Ελλάδας.

Με την χρήση του ειδικού σήματος οι επιχειρήσεις αναμένεται να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές και παράλληλα την δημιουργία ενός αναγνωρισμένου διεθνούς «brand» για την προώθηση των προϊόντων. Όπως τονίστηκε, τα μακεδονικά προϊόντα ακολουθούν την επιτυχημένη οδό εμβληματικών ευρωπαϊκών προϊόντων όπως το προσούτο της Πάρμας και το κρύσταλλο Βοημίας.

Η παρουσίαση του «Μακεδονικού Σήματος» του ΣΕΒΕ για τα ελληνικά προϊόντα έγινε με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη, παρουσία του επικεφαλής της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας και αντιπροέδρου του ΕΛΚ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Βούλγαρου ευρωβουλευτή του ΕΛΚ και εκπροσώπου τύπου της Διεύρυνσης Δυτικών Βαλκανίων και Νότιας Γειτονίας, Αντρέι Κοβάτσεφ ενώ την παρακολούθησαν εκπρόσωποι πολλών χωρών της Ε.Ε., στελέχη της Κομισιόν και τηλεοπτικά δίκτυα από όλο τον κόσμο.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη μίλησε για ένα «ουσιαστικό σήμα που παραπέμπει ευθέως στο σύνθετο ποιοτικό και μοναδικό αποτύπωμα για όλη την παραγωγική κοινότητα της Μακεδονίας».

Επίσης, τόνισε με έμφαση πως «η θεσμοθέτηση του σήματος δεν έγινε για λόγους εχθρότητας με καμία γειτονική χώρα, δεν έγινε επειδή επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιχειρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας που κατά κόρον εμφάνιζαν προϊόντα ως “μακεδονικά” χωρίς διευκρινίσεις. Η θεσμοθέτηση του σήματος έγινε για να έχουμε το απαραίτητο θεσμικό εργαλείο ώστε να μην νοθεύεται ο ανταγωνισμός».

Μάλιστα, επισήμανε ότι «η επίσημη παρουσίαση του σήματος για τα “Μακεδονικά Προϊόντα” έρχεται τη στιγμή που τον περασμένο Μάρτιο η Κομισιόν εξέδωσε πρόταση κανονισμού σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων σε επίπεδο Ε.Ε. για βιοτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα στο πρότυπο της αντίστοιχης ρύθμισης που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και δεκαετίες για τα προϊόντα του κλάδου τροφίμων και ποτών».

Τέλος, συμπλήρωσε πως πρέπει να σκεφτόμαστε το εγχείρημα με «αίσθημα εθνικής ευθύνης» και όχι αυστηρά με οικονομικούς ή επιχειρηματικούς όρους, αν και βεβαίως είναι σημαντικοί για την ελληνική οικονομία: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δίπλα στην ελληνική σημαία τοποθετείται πλέον ένα τέτοιο σήμα, που πιστοποιεί ουσιαστικά την προέλευσή του από τη μακεδονική γη. Που ενσωματώνεται στα προϊόντα της Μακεδονίας και αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Που μπορεί να σημαίνει ελληνικό προϊόν από τη Μακεδονία! Είναι ένα σημαντικό όπλο για τη σύνδεση τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων καταναλωτών με την προέλευση των προϊόντων που παράγονται στη περιοχή».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προτροπή της ΕΕ για αύξηση της υιοθέτησης των γεωγραφικών ενδείξεων σε όλη την Ευρώπη ιδίως μέσω του διαδικτύου, έχοντας παράλληλα προτείνει τρία μέτρα για την ενίσχυση και τη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος.

Διεθνή αναγνώριση και εκτίναξη εξαγωγών Μακεδονικών προϊόντων
Την αξία της διεθνούς παρουσίασης του σήματος σε μια στιγμή που οι εξαγωγές των επιχειρήσεων που αποτελούν μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ), εμφανίζουν ανοδικές τάσεις και ανθίζουν διαρκώς, υπογράμμισε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Συμεών Διαμαντίδης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του: «Τα 780 μέλη του ΣΕΒΕ που δραστηριοποιούνται σε 137 χώρες έχουν καταφέρει να πετύχουν αξία εξαγωγών που άγγιξε τα 20 δισ. ευρώ για το 2021. Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις για το 2022 μιλούν για 26 δισ. και εμάς μας αρέσουν τα… high scores. Οι εξαγωγές άρχισαν να αυξάνονται το 2009, όταν η Ελλάδα δηλαδή, έμπαινε στην οικονομική κρίση, ενώ σήμερα τείνουν να βάλουν τα θεμέλια για το οικοδόμημα του brandname, καθώς η χώρα μας παρουσιάζει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 37,8%, ενώ ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών αγγίζει το 11,6%».
Επιπλέον υπογράμμισε πως στα προϊόντα που έχουν τη δυνατότητα να εξάγονται ως «μακεδονικά» σε χώρες του εξωτερικού, «οι εξαγωγές κατά την περσινή χρονιά αυξήθηκαν κατά 25% φτάνοντας σε πραγματική αξία τα 7 δισ. ευρώ, η οποία όμως με την πιστοποίηση του Συλλογικού Σήματος “Μακεδονικών Προϊόντων”, αναμένεται να εκτιναχθεί».

Μάλιστα, εξήγησε πως το συλλογικό σήμα της ΕΕ «M MACEDONIA THE GREAT» είναι «ένα σήμα, που διαθέτει μοτίβα και χρώματα», για την ανάδειξη της προέλευσης των μακεδονικών προϊόντων αλλά παράλληλα προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Η Ιστορική σημασία του συλλογικού σήματος
Στην ομιλία του κατά την διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε την σημασία του «Μακεδονικού Σήματος» («M MACEDONIA THE GREAT») καθώς και την ιστορία του αξία για την χώρα μας.

«Η σημασία του σήματος είναι τεράστια για την Ελλάδα. Με τη χρήση του προστατεύονται τα ελληνικά προϊόντα που παράγονται στην Μακεδονία, αποκτούν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα και διαφημίζεται η ελληνική μας ιστορία και κληρονομιά, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου αυτά εξάγονται» δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και συμπλήρωσε: «Η μεγάλη αυτή επιτυχία δεν ήταν δεδομένη διότι η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφήνει αρκετά παράθυρα για καταχρηστικές ερμηνείες της από επιχειρήσεις και παραγωγούς της Βόρειας Μακεδονίας. Χρειάστηκαν λοιπόν χρονοβόρες και απαιτητικές διαδικασίες προκειμένου να πειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο συγκεκριμένα το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας, ότι όταν μιλάμε για Μακεδονικά προϊόντα, εννοούμε τα ελληνικά προϊόντα και αυτό το κατάφερε ο ΣΕΒΕ».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην ΕΕ, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο πρέσβης της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, Διονύσης Καλαμβρέζος, καθώς και οι ευρωβουλευτές Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Πέτρος Κόκκαλης και Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Η απόδοση του «Μακεδονικού Σήματος» ξεκινάει εντός των επόμενων ημερών για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 280, εκ των οποίων οι 100, έχουν ήδη καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόκτηση του, όπως αποκάλυψε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως σταδιακά αναμένεται να ενταχθούν χιλιάδες επιχειρήσεις από τις γεωγραφικές Περιφέρειες της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως από τις περιφερειακές ενότητες Δράμας και Καβάλας, με εξαγωγικό χαρακτήρα ή σχέδια για την παρουσία τους σε αγορές του εξωτερικού και την επέκταση του δικτύου τους. Μέσω του σήματος θα αποκτούν ένα νέο διακριτικό γνώρισμα, που μπορεί να αποτελεί ισχυρό διαβατήριο διεθνούς προβολής και αναγνώρισης με ευρωπαϊκή πιστοποίηση και αναγνώριση.

Η χορήγηση άδειας χρήσης του «Μακεδονικού Σήματος» γίνεται δωρεάν για τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒΕ, όπως ανακοινώθηκε στην ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγών Ελλάδας και την ομάδα που ανέλαβε την υλοποίηση της πρωτοβουλία και ετοίμασε τον σχετικό φάκελο για την έγκριση του σήματος, τα προϊόντα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τα φυσικά προϊόντα, τα μεταποιημένα φυσικά προϊόντα και τα βιομηχανικά προϊόντα ή τις υπηρεσίες. Παράλληλα, έχει μελετηθεί και ο συγκεκριμένος τρόπος τοποθέτησης του σήματος ανάλογα με το προϊόν, για την ενίσχυση την προβολής του και την προώθηση της αναγνωρισιμότητάς του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταχώρηση του Συλλογικού Σήματος «M MΑCEDONIA THE GREAT» έγινε από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) μετά από περίπλοκες διαδικασίες, οι οποίες ξεκίνησαν το 2019.

Να υπογραμμιστεί ότι η δημιουργία του «Μακεδονικού Σήματος» έχει ως στόχο την προστασία των ελληνικών προϊόντων που παράγονται στη Μακεδονία -και αντίστοιχα των υπηρεσιών που παρέχονται- συνδυάζοντας την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου μας, μέσα από αυθεντικά, γνήσια και ποιοτικά προϊόντα των μελών του ΣΕΒΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα