Μια νέα παράμετρο στην υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου, η οποία περιπλέκει περαιτέρω τα πράγματα, αποτελεί η παραίτηση του προέδρου της ΡΑΕΚ Ανδρέα Πουλλικκά.
Ο επικεφαλής της κυπριακής ρυθμιστικής αρχής που επί μήνες ήταν από τα βασικά πρόσωπα στη διελκυστίνδα με το καλώδιο, και ο οποίος είχε αρχικά αρνηθεί να δεχτεί το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για ανάκτηση μέρους του κόστους κατά τη φάση της κατασκευής, με αντίστοιχη επιβάρυνση των Κύπριων καταναλωτών, έχει ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες από κυπριακά μέσα, ότι τη 1η Νοεμβρίου παραιτείται από τη θέση του.
Η παραίτηση έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου. Ελάχιστες ημέρες πριν, ο κ. Πουλλικκάς είχε παραστεί στη τηλεδιάσκεψη με τη Κομισιόν και όλους τους εμπλεκόμενους, και είχε ζητήσει χρόνο μέχρι τις 26 Αυγούστου, προκειμένου να εξετάσει τα νέα στοιχεία που της προσκόμισε τη περασμένη Παρασκευή ο ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αίσθηση που δημιουργήθηκε κατά τη τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας ήταν ότι η ΡΑΕΚ φέρεται να επανεξετάζει τη θέση της, να μην είναι τόσο απόλυτη όσο αρχικά και ότι πιθανώς μέχρι τις 26 Αυγούστου να υπάρξουν εξελίξεις και άρση του αδιεξόδου ως προς το οικονομικό σκέλος του έργου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ζητηθεί νωρίτερα, νέα συνάντηση με τον ΑΔΜΗΕ για τις 22 Αυγούστου.
Εκείνο ωστόσο το ζήτημα το οποίο φαίνεται να εξελίσσεται σε μεγαλύτερο αγκάθι και από το οικονομικό, χωρίς τη παραμικρή εξέλιξη, είναι το γεωπολιτικό.
Το αγκάθι αφορά το αίτημα του ΑΔΜΗΕ ότι εφόσον το έργο διακοπεί για λόγους ανωτέρας βίας, λόγω σοβαρού κινδύνου ή άλλης εμπλοκής για την οποία δεν θα ευθύνεται ο ίδιος, υπονοώντας προφανώς τον τουρκικό παράγοντα, να μπορεί να ανακτήσει τις μέχρι τότε δαπάνες με βάση τον συμφωνημένο από παλιά επιμερισμό του κόστους για κάθε τι γύρω από τη διασύνδεση. Την αναλογία δηλαδή 63% οι Κύπριοι καταναλωτές που είναι η καταρχήν ωφελούμενοι, καθώς με το έργο βγαίνουν από την ενεργειακή τους απομόνωση, και 37% οι Ελληνες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυπριακή ρυθμιστική αρχή, ερωτηθείσα σχετικά τη Δευτέρα, άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει λάβει καμία σχετική έγκριση από τη Λευκωσία. Δίχως το πράσινο φως από τη κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, δεν υπάρχει περίπτωση η ΡΑΕΚ να δεχθεί να μετακυλίσει με δική της ευθύνη στους καταναλωτές το γεωπολιτικό ρίσκο, όπως γράφουν και τα κυπριακά μέσα. Και αν δεν λυθεί το θέμα, απλά δεν πρόκειται να προχωρήσει το έργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται κυπριακά μέσα (Φιλελεύθερος), η απόφαση αποχώησης του κ. Πουλλικκά δεν έχει καμία σχέση με τα ανοικτά ενεργειακά μέτωπα, ούτε με πιέσεις που δέχεται για την ηλεκτρική διασύνδεση ή διαφωνίες. Σημειώνουν μάλιστα ότι η εργασία του θα συνεχιστεί κανονικά το επόμενο διάστημα, ώστε να διευθετηθεί η εκκρεμότητα με την απόφαση για το ρυθμιστικό πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.
Σχετικά Νέα
-
Airbnb: Ποιοι θα πρέπει να εκδώσουν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου και μέχρι πότε
Έως την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου του 2024 θα πρέπει ορισμένοι πολίτες να εκδώσουν τον.
-
Επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ: Ποιοι θα μείνουν εκτός και γιατί
Εκτός από τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ αναμένεται να μείνουν το επόμενο.
-
e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 27 Σεπτεμβρίου
Συνολικά 2.311.018.321 ευρώ θα καταβληθούν σε 4.197.273 δικαιούχους, από τις 23 έως τις 27.
-
ΟΟΣΑ: Τι είναι η δήλωση υποστήριξης στον κανόνα STTR που υπέγραψε η Ελλάδα
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στον ΟΟΣΑ, η τελετή υπογραφής της Πολυμερούς Σύμβασης «Subject.