Διάστημα: Κομήτης-«Βελζεβούλ» σε πορεία προς τη Γη

Κομήτης μεγάλου μεγέθους – συγκεκριμένα τρεις φορές μεγαλύτερος από το Έβερεστ – εξερράγη. Ταυτόχρονα πήρε μια παράξενη μορφή – μοιάζει με «διαβολάκο» με δύο κέρατα – γι’ αυτό και οι αστρονόμοι τον ονομάσαν «Βελζεβούλ» και στρέφεται προς τη Γη.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 5 Οκτωβρίου στον γνωστό κρυοηφαιστειακό κομήτη «12P/Pons-Brooks», ο οποίος έχει κολοσσιαία διάμετρο περίπου 30 χιλιομέτρων, σχεδόν δηλαδή το μέγεθος μιας μικρής πόλης.

Η Βρετανική Αστρονομική Ένωση, η οποία παρακολουθεί στενά τον 12P, κατέγραψε την έκρηξη μέσω του φωτός που αντανακλάται από το νέφος αερίου που περιβάλλει το κέντρο του.

Ένας διαστημικός Βελζεβούλ
Οι εκρήξεις που σημειώνονται στον κρυοηφαιστειακό κομήτη έχουν δημιουργήσει και μια αποκαλυπτική εικόνα, καθώς φαίνεται σαν να έχει δύο «κέρατα», όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της New York Post.

Πρόκειται για την αποβολή υλικού λόγω των εκρήξεων που έχει δώσει την μορφή με τα κερατάκια με αποτέλεσμα πολλοί να κάνουν λόγο για έναν «διαστημικό σατανά». Άλλοι συγκρίνουν τις εικόνες με το διαστημόπλοιο Millennium Falcon από το Star Wars.

Θα είναι ορατός ο κομήτης τον Απρίλιο του 2024
Ο κομήτης αναμένεται να είναι ορατός από τη Γη τον Απρίλιο του 2024, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν χρειάζεται να προετοιμαστούμε για μια σύγκρουση.

Ο κομήτης που περιφέρεται γύρω από τον ήλιο δεν θα πλησιάσει τη Γη αλλά δεν έχει τροχιά σύγκρουσης. Αντίθετα αναμένεται να συνεχίσει την περιοδεία του στο ηλιακό σύστημα και ενδεχομένως να επιστρέψει το 2095.

Ο 12P ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Jean-Louis Pons στις 12 Ιουλίου 1812, φέρεται να είναι ένας από τους 20 γνωστούς κομήτες με ενεργά ηφαίστεια πάγου.

Αυτή είναι η δεύτερη έκρηξη του από τις 20 Ιουλίου, όταν η διαστρική χιονόμπαλα εξερράγη για πρώτη φορά μετά από 69 χρόνια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα