Διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου

Διακυμάνσεις παρουσιάζει το πετρέλαιο το πρωί της Τετάρτης, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την Κίνα να κινούν αρχικά ανοδικά τις τιμές. Την ίδια ώρα καθησυχάζονται οι ανησυχίες για την προσφορά από τις ΗΠΑ, λόγω της ιστορικής χιονοθύελλας, περιορίζοντας τα κέρδη.

Αναλυτικά, η τιμή του μπρεντ ξεκίνησε ενισχυμένη ελαφρά το πρωί της Τετάρτης για να σημειώσει πτώση 0,4% αργότερα και να διαμορφωθεί στα 83,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 0,2%, και διαμορφώθηκε στα 79,36 δολάρια το βαρέλι.

Χθες οι τιμές πετρελαίου ανήλθαν ενδοσυνεδριακά σε υψηλό τριών εβδομάδων.

Την ανοδική κίνηση των τιμών τροφοδότησαν αρχικά κυρίως δύο παράγοντες, η χαλάρωση των περιορισμών στην Κίνα και το διάταγμα του Ρώσου προέδρου με το οποίο απαγορεύει την πώληση πετρελαίου σε χώρες που επέβαλαν πλαφόν στο ρωσικό αργό. Τα κέρδη, ωστόσο, περιορίστηκαν λόγω των ανησυχιών για ύφεση της οικονομίας και τις ανακοινώσεις επανέναρξης μεγάλων μονάδων ενεργειακής παραγωγής στις ΗΠΑ, που είχαν κλείσει λόγω της κακοκαιρίας. Παράλληλα, η Κίνα δεν αναμένεται να επηρεάσει ακόμα σημαντικά την αγορά, ενώ το διάταγμα Πούτιν θεωρείται «το μικρότερο κακό».

Η Κίνα
Οι ελπίδες για τόνωση της ζήτησης από την κορυφαία καταναλώτρια χώρα, Κίνα, έρχονται μετά τις ανακοινώσεις του Πεκίνου για άνοιγμα των συνόρων της χώρας τον επόμενο μήνα, μετά από τρία χρόνια αυστηρών περιορισμών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19. Τα κινεζικά νοσοκομεία δέχθηκαν, ωστόσο, έντονη πίεση λόγω της αύξησης των λοιμώξεων.

Η εγκατάλειψη της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα θα έχει βραχυπρόθεσμα θετική επίδραση ειδικά στη διεθνή αεροπορία, εκτιμάει ο Claudio Galimberti της Rystad Energy. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να φτάσουμε σε μια πλήρη εξομάλυνση της ζήτησης της Κίνας «θα χρειαστεί να περιμένουμε άλλους δύο μήνες».

Οι ρωσικές ανακοινώσεις
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απαγορεύει την πώληση πετρελαίου σε χώρες που αποφάσισαν να επιβάλουν ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού μαύρου χρυσού. «Οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε ξένες εταιρείες και ιδιώτες απαγορεύονται εάν ο μηχανισμός για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής ενσωματώνεται άμεσα ή έμμεσα σε αυτές τις συμβάσεις», αναφέρει έγγραφο της ρωσικής κυβέρνησης.

Το «ukase» που υπογράφηκε από τον Πούτιν απαγορεύει την πώληση ρωσικού πετρελαίου σε όλες τις οντότητες ( «ξένα νομικά πρόσωπα και άλλα φυσικά πρόσωπα» ) που θα συμμορφώνονταν με αυτόν τον μηχανισμό. Η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023 και αναμένεται να διαρκέσει έως την 1η Ιουλίου.

«Για προϊόντα πετρελαίου όπως η βενζίνη και το ντίζελ, η ρωσική κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει την ακριβή ημερομηνία, αν και δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από την 1η Φεβρουαρίου», αναφέρει το διάταγμα.

Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο αποφασίστηκε από την ΕΕ στις αρχές Δεκεμβρίου και είναι στα 60 δολάρια το βαρέλι. Στο μέτρο έχουν προσχωρήσει οι χώρες της G7, η Αυστραλία και η Νορβηγία. Το ανώτατο όριο ισχύει για τη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου. Αυτό αποσκοπεί στον περιορισμό των εσόδων από τις εξαγωγές της Ρωσίας και, συνεπώς, στη μείωση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης του ρωσικού πολέμου.

Η Μόσχα κάνει λόγο για παραβίαση της ελεύθερης αγοράς και είχε ανακοινώσει αντίμετρα εδώ και εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι ακόμη σαφές εάν το ανώτατο όριο τιμής θα λειτουργήσει πραγματικά. Το σκεπτικό πίσω από το πλαφόν είναι να εκμεταλλευτεί η Δύση τη δεσπόζουσα θέση των δυτικών ναυτιλιακών και ασφαλιστικών εταιρειών στην αγορά προκειμένου να αποτρέψει τη Ρωσία από το να πουλάει το πετρέλαιο της στην παγκόσμια αγορά με τους δικούς της όρους. Ωστόσο, πρόσφατα υπήρξαν αναφορές ότι η Ρωσία αγόρασε μεγάλο αριθμό παλαιών πετρελαιοφόρων για να στέλνει το ρωσικό πετρέλαιο με δικά της μέσα.

Πάντως η αγορά ανέμενε αυτή την αντίδραση από τη Μόσχα, όπως σχολιάζει ο Vishnu Varathan της Mizuho Bank, ενώ το Bloomberg παρατηρεί ότι η Ρωσία απέφυγε τα ακραία μέτρα όπως η ελάχιστη τιμή ή η απαγόρευση αγορών σε ορισμένες χώρες, κινήσεις που η αγορά φοβόταν ότι θα διαταράξουν σοβαρά το εμπόριο.

Από την πλευρά του, ο Leon Li της CMC Markets εκτιμάει ότι παρόλο που η ρωσική απαγόρευση πωλήσεων πετρελαίου θα μειώσει την προσφορά, «αυτό θα αντισταθμιστεί από τη χαμηλότερη ζήτηση λόγω μιας πιθανής παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης το επόμενο έτος».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα