Δεν προβλέπεται επαφή Ελλάδας – Τουρκίας στη Νέα Υόρκη – Ανοιχτή η ημερομηνία για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Παρότι ακούστηκε έντονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Όπως ξεκαθαρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα θέμα τετ α τετ των δύο ανδρών, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο. Επισήμως επισημαίνεται ότι οι δύο τους δεν πρόκειται να βρίσκονται καν την ίδια περίοδο στις ΗΠΑ, όμως είναι σαφές ότι τέτοια συνάντηση ουδέποτε επιδιώχθηκε, όπως είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια.

Η πραγματικότητα είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δε θεωρούν ότι το timing είναι σωστό για μία τέτοιου είδους συνάντηση. Οι προκλητικές δηλώσεις από την Άγκυρα δε λένε να σταματήσουν, με τελευταία αυτή περί του μεταναστευτικού από τον κ. Ερντογάν, τακτική που δεν εξυπηρετεί την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνάντησης μεταξύ στελεχών των δύο χωρών. Γιαυτό το λόγο άλλωστε όπως πληροφορούμαστε ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει προγραμματίσει κάποια επαφή με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επί αμερικανικού εδάφους στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να δηλώνει υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα όμως σε καμία περίπτωση δε δείχνει διατεθειμένος να κάνει πίσω και να συναντηθεί με τον κ.Ερντογάν εν μέσω προκλητικών δηλώσεων.

Με δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες, ο Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί νέα βοήθεια από την ΕΕ με πρόσχημα τους πρόσφυγες του Αφγανιστάν, επικαλούμενος την απειλή για επανάληψη των μεταναστευτικών ροών του 2015. Αλλάζοντας τακτική και ύφος, ζητάει μάλιστα η ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες, κατηγορώντας μάλιστα πως εκείνη είναι που δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες της με την Τουρκία. Προσπαθεί ταυτόχρονα να δείξει πως είναι ο βασικός παίκτης της περιοχής, που θα πείσει την Ευρώπη να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπως το Ιράν και το Πακιστάν.

Σε κάθε περίπτωση το επιτελείο του Έλληνα πρωθυπουργού προετοιμάζεται εντατικά για το συγκεκριμένο ταξίδι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναχωρεί την επόμενη εβδομάδα.

Βασικός θεματικός άξονας του ταξιδιού θα είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία θα κυριαρχήσει στην πλειοψηφία των επαφών του κ.Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα πάντως ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν. Το βέβαιο είναι ότι το τετ α τετ στο Λευκό Οίκο θα πραγματοποιηθεί χωρίς όμως να γνωρίζουμε το πότε.

Στις 2 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να ταξιδέψει ξανά στις ΗΠΑ. Εκείνη τη μέρα είναι προγραμματισμένα από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», στα οποία το παρόν θα δώσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Με αφορμή λοιπόν την συγκεκριμένη εκδήλωση εξετάζεται η πιθανότητα ο πρωθυπουργός να μεταβεί εκ νέου στις ΗΠΑ και με την συγκεκριμένη αφορμή να συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το τετ α τετ στον Λευκό Οίκο οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες στις 25 Μαρτίου με πρωτοβουλία του κ.Μπάιντεν. Τότε που ο αμερικανός πρόεδρος είχε απευθύνει «ανοιχτή» πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη ώστε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στις ΗΠΑ με την πρώτη ευκαιρία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα