Τα «καυτά» deals του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Γράφει ο Νίκος Κοσμόπουλος


 

Μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, φαίνεται πως η Ελλάδα έχει αρχίσει να αναβαθμίζεται και η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία σιγά σιγά αποκαθίστανται, ενώ στον γεωπολιτικό τομέα, λόγω της εξαιρετικής θέσης της χώρας, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία από διάφορες  πλευρές με σημαντικότερη ίσως των ΗΠΑ.

Παράλληλα, παγκόσμιοι κολοσσοί της ενέργειας στρέφουν το βλέμμα τους προς την περιοχή, προκειμένου να ασχοληθούν με τα ενεργειακά της Ελλάδας, τα οποία τα επόμενα χρόνια θα είναι υψίστης σημασίας, πλην όλων των άλλων, για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό , ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί σημαντικές ευκαιρίες  που παρουσιάζονται για τη χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για τον μέλλον της, καθώς ναι μεν μπορεί να υπάρχει μια θετική ροπή, αλλά η κυβέρνηση έχει μπροστά της την τρίτη αξιολόγηση που από πολλούς δεν θεωρείται και εύκολη υπόθεση, ενώ έχει και ένα παιχνίδι ισορροπιών να παίξει σε ότι αφορά τα γεωπολιτικά.

Από τις 14 με 17 Οκτώβρη ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Αμερική, προκειμένου να έχει επαφές με ομογενείς αλλά και με επενδυτές, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα πολύ καλό επίπεδο και αυτό το momentum θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί η ελληνική αποστολή.

Ποιοι θα συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα

Τον Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς,ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ και Έλληνες επιχειρηματίες.

Υπενθυμίζεται, πως στην Ουάσινγκτον θα βρίσκονται ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ και άλλα κυβερνητικά μέλη βρέθηκαν νωρίτερα στις ΗΠΑ μαζί με επιχειρηματίες, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος και να πάρουν δείγμα από τους Αμερικανούς για το ενδιαφέρον τους στις επενδύσεις.

Η “καυτή” συζήτηση για γ’ αξιολόγηση και χρέος

Την ίδια στιγμή , αναμένεται να υπάρξουν αρκετές «ζυμώσεις» σχετικά με την ταχύτητα ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης, όπως και για την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το δημόσιο χρέος , καθώς αυτά θα ενισχύσουν  το επενδυτικό κλίμα στην οικονομία και, μεταξύ άλλων, θα συμβάλλουν στην επιστροφή των καταθέσεων.

Ο πρωθυπουργός θα έχει, παράλληλα,  καλύτερη εικόνα για τις προθέσεις του Λευκού Οίκου σε σχέση με το Ταμείο, από τη στιγμή που η αμερικανική ανώτατη ηγεσία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του.

Με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει μέσα από τις επαφές του να εξασφαλίσει ότι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν θα βάλουν κάποια «μεγάλη τρικλοποδιά» στην ελληνική οικονομία πριν από την έξοδο στις αγορές.

Είναι άγνωστο όμως αν μπορεί αυτό να το εγγυηθεί ο πρόεδρος Τραμπ, δίνοντας σήμα στήριξης και βεβαιότητας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Είναι ένα ζητούμενο που θα το γνωρίζει η Αθήνα πιθανότατα μετά το πέρας της επίσκεψης, η οποία και θα βρει τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι συζητήσεις για τα deals

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει  τις διαθέσεις του Λευκού Οίκου και στον τομέα των επενδύσεων. Σημαντικό στοιχείο της επίσκεψης αποτελεί το γεγονός πως οι Η.Π.Α., θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη Δ.Ε.Θ.

Το θέμα των επενδύσεων είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της κυβέρνησης γι’ αυτό και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ισχυρότερους ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους ο κροίσος Τζων Κατσιματίδης, ο Τζων Κάλαμος ο οποίος πρόσφατα αγόρασε το 75% της Εθνικής Ασφαλιστκής, αλλά και ο Τζων Κουδούνης ο οποίος υπήρξε  ο νεαρότερος CEO στη Wall Street, το 2010.

Συνδετικός κρίκος  των κρίσιμων συναντήσεων που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο γνωστός οικονομολόγος και διεθνής επενδυτής Στέλιος Ζαββός, ο  οποίος έχει καταφέρει να αναπτύξει σχέσεις με όλα τα ισχυρά οικονομικά «λόμπι» της Αμερικής , ενώ είναι κουμπάρος του George Soros και έχει άψογες σχέσεις με τον John Paulson!

Στο μεταξύ, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας, αλλά και η προσοχή που δίνεται στα «οικόπεδα» της νοτιανατολικής μεσογείου με την δραστηριοποίηση εταιριών από τις Η.Π.Α.. Τα παραπάνω αποτελούν τη βάση για τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο ενεργειακό πεδίο. Πρέπει να συνυπολογιστεί και η συνεργασία μεγάλων αμερικανικών κολοσσών με τα «Ελληνικά Πετρέλαια».

Παράλληλα, η ελληνική αποστολή θα έχει μπαράζ επαφών και παρουσιάσεων σε επενδυτές, funds και τράπεζες, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Από το «μενού» των συζητήσεων δεν θα απουσιάζουν και ο τομέας του τουρισμού, της πληροφορικής,  αλλά και τα αμυντικά.

H ενεργειακή ασφάλεια της  Ελλάδας

Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να εισέρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην παγκόσμια σκακιέρα του ενεργειακού παιχνιδιού με σκοπό την αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης, ώστε να καταστεί ως βασική πύλη της Ευρώπης φιλοξενώντας στα εδάφη της βασικούς αγωγούς και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.

Με γνώμονα τα παραπάνω, οι ΗΠΑ έχοντας ανοίξει μέτωπα με Τουρκία αλλά και γενικότερα με χώρες της Μέσης Ανατολής, θέλουν να εκμεταλλευτούν τη θέση της χώρας μας σε μεγαλύτερο βαθμό, και για αυτό τον λόγο το παζάρι στις ΗΠΑ με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρόντες, προμηνύεται «σκληρό», καθώς είναι μια χρυσή ευκαιρία η Ελλάδα να έχει ουσιαστικό λόγο στη «χαρτογράφηση» της επόμενης ημέρας .

Οι «hot» διαπραγματεύσεις για τον αμυντικό – στρατιωτικό τομέα

Είναι σαφές πως η επίσκεψη Τσίπρα χαρακτηρίζεται ως υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο όμως και για την ευρύτερη περιοχή, καθώς οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον κομβικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στις εξελίξεις.

Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα έχουν μεταβεί στις ΗΠΑ, προκειμένου να συναντήσουν Αμερικανούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες για να κλείσουν “deals” και να ενισχύσουν την ασφάλεια της χώρας.

Είναι γεγονός πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η κόντρα των Αμερικανών με τον Ερντογάν, έχουν φέρει πιο κοντά από ποτέ τη χώρα μας με τις ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο και η εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η στρατηγική χρησιμότητα της Βάσης  του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, έχει τεθεί πλέον υπό αμφισβήτηση, η οποία όμως θέτει σε αναβάθμιση τη Βάση της Σούδας στην Ελλάδα.

Στις συναντήσεις λοιπόν του Αλέξη Τσίπρα θα περιλαμβάνεται ένα «καυτό» θέμα, αυτό της επέκτασης της συμφωνίας για τη χρήση της Βάσης της Σούδας, καθώς μέχρι σήμερα η άδεια χρήσης της Σούδας είναι ετήσια, ενώ οι Αμερικανοί σύμφωνα με πληροφορίες,  θέλουν να υπάρξει νέα σύμβαση, ώστε η χρονική διεύρυνση της άδειας χρήσης της βάσης να είναι άνω της 5ετιας.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί θέλουν τη δημιουργία σταθερής, μόνιμης βάσης βατραχανθρώπων στις εγκαταστάσεις της Σούδας, επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη παρουσία τους στην περιοχή.

Κατά τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον  θα θελήσει να έχει πρόσβαση και στην αεροπορική βάση του Καστελλίου (133 Σμηναρχία Μάχης), κυρίως για τη στάθμευση μοίρας Drones και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV), καθώς όπως γνωρίζουν όλοι, παίζει ενεργό ρόλο στους σχεδιασμούς των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του «Ισλαμικού Κράτους».

Στο μεταξύ, το Κογκρέσο έχει εγκρίνει για τα έτη 2018-19 κονδύλια ύψους 40,145 εκατομμυρίων δολαρίων για έργα εντός της Βάσης της Σούδας, εκ των οποίων 22, 045 αφορούν επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και τα υπόλοιπα κατασκευή συστήματος υδροδότησης.

Είναι φανερό λοιπόν ότι ο Α. Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο, καλούνται κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις ΗΠΑ να είναι παίκτες σε μια σκληρή παρτίδα πόκερ, ώστε να υπάρξουν τα απαραίτητα ανταλλάγματα από τον σύμμαχό μας και η Ελλάδα να αναβαθμίσει τη θέση της, καθώς μετά την περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας  από τη δύση, η Ελλάδα μπορεί να αναγνωρισθεί ως ο συνδετικός κρίκος στην δυτική στρατηγική αλυσίδα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα