Δ. Βερβεσός για αποφυλάκιση Κορκονέα και το νέο Ποινικό Κώδικα

Θέση στον επικοινωνιακό “πόλεμο” κυβέρνησης-αντιπολίτευσης αν ευθύνεται ο νέος Ποινικός Κώδικας για την αποφυλάκιση του Κορκονέα πήρε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός. Μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Ιουλίου στον ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε πως ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν ευθύνεται για την αποφυλάκιση του ειδικού φρουρού που στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο.

«Στη προηγούμενη μορφή του ΠΚ, το άρθρο 84 έλεγε ότι μπορούσε να χορηγηθεί ελαφρυντικό σε κάποιον που είχε πρότερο έντιμο βίο. Ο νέος νόμος το τροποποιεί αυτό, το ονομάζει σύννομο και όχι έντιμο και απαιτείται η κρίση του δικαστηρίου αν είναι σύννομος. Απλά αυτό που λέει αν υπάρχει μια ποινή για κάποιο ελαφρό πλημμέλημα να μην αχθεί στη χορήγηση του ελαφρυντικού αλλά και πάλι επαφίεται στην κρίση του δικαστηρίου. Προφανώς είναι περισσότερο συσταλτική ερμηνεία το σύννομος, έχει μεγαλύτερη ελευθερία ερμηνείας, χωρίς όμως να σημαίνει ότι πάλι το δικαστήριο δεν έχει τα περιθώρια κρίσης» τόνισε.

«Με τον προηγούμενο νόμο δεν υπήρχαν ισόβια. Εμείς γνωρίζαμε πως τα ισόβια σήμαιναν 16, 17 χρόνια. Εστιάζουμε στο ελαφρυντικό και όχι στο ότι το δικαστήριο καταδίκασε τον άνθρωπο αυτό για το ειδεχθές έγκλημα» συνέχισε.

Σχετικά Νέα