

Την ανάγκη διατήρησης αυτόνομης Ευρωπαϊκής Αρχής για την ετοιμότητα και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης (HERA), υπογραμμίζει ο Δημήτρης Τσιόδρας, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, ερωτά την Κομισιόν εάν ευσταθούν τα δημοσιεύματα σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσης της HERA με τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας και τον αντίκτυπο της πιθανής συγχώνευσης στη δυνατότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι “έως σήμερα, 11 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες αναφορικά με το παραπάνω ενδεχόμενο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο υποβάθμισης της ικανότητας της ΕΕ να ανταποκρίνεται επαρκώς σε έκτακτες καταστάσεις υγειονομικής ανάγκης”.
Συμπληρώνει δε ότι πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σημειώνει αυτό ακριβώς, ότι “η ΕΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη πλήρως προετοιμασμένη για να διαχειριστεί σοβαρές διασυνοριακές απειλές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, υπογραμμίζοντας παράλληλα, τη σημασία συντονισμένης δράσης”.
Καταλήγει δε ερωτώντας την Επιτροπή εάν έχει εκτιμήσει τις επιπτώσεις για την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης σε δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση του πλαισίου υγειονομικής ασφάλειας της ΕΕ και πως σκοπεύει να διασφαλίσει ότι υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί συντονισμού που θα βοηθήσουν την ΕΕ να ανταποκριθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε μείζονες μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Θέμα: Υπάρχει πράγματι σχέδιο συγχώνευσης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA);
Η έκθεση 12/20241 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την αποτίμηση της ετοιμότητας και των πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας COVID‑19 δείχνει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη πλήρως προετοιμασμένη για να διαχειριστεί σοβαρές διασυνοριακές απειλές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, υπογραμμίζοντας τη σημασία συντονισμένης δράσης.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ενδεχόμενο συγχώνευσης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης με τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Έως σήμερα, 11 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες αναφορικά με το παραπάνω ενδεχόμενο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο υποβάθμισης της ικανότητας της ΕΕ να ανταποκρίνεται επαρκώς σε έκτακτες καταστάσεις υγειονομικής ανάγκης.
Υπό το φως των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Προτίθεται, πράγματι, να προχωρήσει στην υλοποίηση του προαναφερθέντος σχεδίου συγχώνευσης;
2. Αν ναι, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης σε δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση του πλαισίου υγειονομικής ασφάλειας της ΕΕ;
3. Πώς σκοπεύει να διασφαλίσει ότι υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί συντονισμού που θα βοηθήσουν την ΕΕ να ανταποκριθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε μείζονες μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας;
Σχετικά Νέα
Σοφία Ζαχαράκη από την Κύπρο: Συμπόρευση και στα θέματα της Παιδείας
Την βαθιά και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου επιβεβαίωσε η διήμερη επίσκεψη της.
Ν. Ανδρουλάκης: Στην κοινωνία θα κερδίσουμε τον δήθεν “μονόδρομο” που θέλουν να οικοδομήσουν τα συμφέροντα υπέρ του κ. Μητσοτάκη
Από το βήμα της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ο Πρόεδρος του.
Π. Μαρινάκης: Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι στη ΔΕΘ θα δούμε μειώσεις φόρων
«Ο στόχος μας είναι κάθε μέρα ο σιδηρόδρομος, όπως και το σύνολο των μέσων.
Νέα Δημοκρατία: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να διχάσει άλλο τον ελληνικό λαό για μια υπόθεση που μας πληγώνει όλους
«Το προηγούμενο διάστημα παρακολουθήσαμε το διαγκωνισμό δήθεν πραγματογνωμόνων οι οποίοι, έχοντας διάφορα κόμματα να.