Δ. Σαρηγιάννης: Την Πέμπτη θα γνωρίζουμε αν έχουμε αποκλιμάκωση κρουσμάτων

Την εκτίμηση ότι σήμερα Τρίτη τα κρούσματα θα ανέλθουν και πάλι στις 50.000, λόγω της συνυπολογισμού των θετικών τεστ από την εκπαιδευτική κοινότητα μετά το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων, έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αναμενόμενος και ότι αυτό είχε προβλεφθεί εδώ και καιρό με τα μοντέλα που εφαρμόζει η ομάδα του, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτική για το γεγονός ότι εμφανίζεται μια σταθεροποίηση η οποία θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση ή πρόκειται για αποτέλεσμα ελλιπούς testing την περίοδο των εορτών.

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι, βάσει υπολογισμών, θα γνωρίζει την Πέμπτη με βεβαιότητα εάν βαίνουμε προς αποκλιμάκωση των κρουσμάτων ή θα υπάρξει αλλαγή πορείας. Το θετικό, τόνισε, είναι ότι υπάρχει μείωση στον ρυθμό αναπαραγωγής του κορονοϊού, καθώς έχει μειωθεί στο 1,3 από 2,6 που ήταν πριν.

Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός ανθρώπων που δεν έχουν ανιχνευθεί θετικοί, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό φυσικής ανοσίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα