CNBC: Απειλείται η τουριστική πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης από την έλλειψη κοινών κανόνων

Η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης κινδυνεύει να βρεθεί στη σκιά άλλων τουριστικών προορισμών καθώς οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν διαφορετικά μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού ενώ ετοιμάζονται να ανοίξουν και πάλι για τη θερινή περίοδο, δήλωσαν ειδικοί στο CNBC.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10% της ευρωπαϊκής οικονομίας και δημιουργεί, άμεσα ή έμμεσα, 27 εκατ. θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Ωστόσο ο κλάδος έχει ακινητοποιηθεί από τον Μάρτιο λόγω των lockdown και των αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλαν πολλές χώρες προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid-19. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει στρατηγικές για να ανοίξουν και πάλι τον τουρισμό για το καλοκαίρι, αλλά εκφράζονται ανησυχίες ότι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ τους θα ωφελήσει άλλους προορισμούς.

«Αυτό που φοβάμαι…είναι η απουσία κοινών προδιαγραφών, η απουσία εναρμόνισης», είπε στο CNBC ο Εντουάρντο Σανταντέρ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού, η οποία απαρτίζεται από τους εθνικούς οργανισμούς τουρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα κατευθυντήριες γραμμές για το άνοιγμα των τουριστικών προορισμών, που περιλαμβάνουν ιδέες όπως ένα σύστημα κρατήσεων για τα γεύματα και την χρήση των πισίνων. Ωστόσο τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις κάθε κράτους-μέλους.

Αυτό σημαίνει πως οι διάφορες χώρες έχουν ανακοινώσει διαφορετικά μέτρα για το πώς θα υποδεχθούν τους επισκέπτες τους.

«Σχεδιάζεις να πας στην Ιταλία, αλλά τα πρωτόκολλα εκεί είναι πολύ πιο εξεζητημένα και πολύπλοκα απ’ ό,τι στην Ελλάδα ή την Ισπανία – κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή ανταγωνιστικό μειονέκτημα, στην περίπτωση που κάποιες κυβερνήσεις είναι πολύ χαλαρές ή κάποιες πολύ αυστηρές», δήλωσε ο Σανταντέρ στο CNBC, πράγμα που σημαίνει ότι η στάση των κυβερνήσεων ίσως να έχει αντίκτυπο στη ζήτηση από τη μεριά των καταναλωτών.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί αναμένουν μείωση των αφίξεων κατά 30% με 40% το 2020, σε σύγκριση με το 2019.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Γαλλία αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο από όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, με σχεδόν 38 εκατ. λιγότερες αφίξεις το 2020.

Ακολουθούν η Ισπανία και η Ιταλία με 34 εκατ. και 31 εκατ. λιγότερες αφίξεις αντίστοιχα.

«Εξετάζοντας το πρόβλημα με μια παγκόσμια προοπτική, μου γεννιούνται ανησυχίες», είπε την προηγούμενη εβδομάδα στο CNBC η Τζοβάνα Μάντζι, CEO του ξενοδοχειακού ομίλου BWH στην Ιταλία.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει συνοχή, διότι κάθε χώρα κάνει αυτό που θέλει» είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό, φυσικά, δεν μας βοηθάει».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκανε κάποιο σχόλιο όταν το CNBC επικοινώνησε μαζί της.

Η Μάντζι δήλωσε στο CNBC ότι, αντιθέτως, χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι πιθανό να έχουν μια κοινή στάση σε αυτό το ζήτημα, πράγμα που θα τις καθιστούσε ελκυστικότερες από την Ευρώπη.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει στην έκθεσή του Τουριστικές Τάσεις για το 2020 ότι «η Γαλλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιταλία παραμένουν οι πέντε δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί και δέχονται πάνω από το 1/4 (27%) των αφίξεων παγκοσμίως.

Σχετικά Νέα