Χρ. Σταϊκούρας: Δημοσιονομική προσαρμογή με ανάπτυξη, όχι με μέτρα λιτότητας

Την πεποίθηση ότι παρά τα πλήγματα της πανδημίας η ελληνική οικονομία παραμένει «όρθια» εξέφρασε ο Χρ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι μετά την κρίση της πανδημίας δεν θα χρειαστεί μια «μνημονιακού» τύπου δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά αυτή θα γίνει σε όλη την Ευρώπη «μέσω ανάκαμψης και ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «ένα σημαντικό κομμάτι αυτών που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά το υλοποιήσαμε. Για παράδειγμα η μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αυτά θα ισχύουν και μετά την υγειονομική κρίση. Στόχος είναι να επανέλθουμε στην πολιτική μας».

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών «αυτή τη στιγμή έχουμε δημοσιονομική ευελιξία. Και για το 2020, και για το 2021, ενώ εκτιμάται ότι θα έχουμε και για το 2020. Αλλο όμως δημοσιονομική ευελιξία και άλλο δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Όσο βγαίνουμε από την οικονομική κρίση και διασφαλιστεί η ανάκαμψη και μετά η ανάπτυξη, τόσο θα περιορίζονται τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και θα βελτιώνονται τα έσοδα», τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα ισορροπήσει η δημοσιονομική κατάσταση.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το κράτος οφείλει να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, διασφαλίζοντας τα ταμειακά διαθέσιμα. Ερωτηθείς για το αν αυτές οι παροχές προς τα νοικοκυριά και τους πολίτες είναι επιστρεπτέες, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «για παράδειγμα η αποζημίωση ειδικού σκοπού δεν είναι. Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, όχι μόνο χαρίζεται το 50%, αλλά η αποπληρωμή θα γίνει σε 60 δόσεις, οι οποίες ξεκινούν από το 2022».

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται με ένα σημαντικό ποσό, «κυρίως από επιχορηγήσεις, να βοηθήσει το κράτος-μέλος, ιδιαίτερα την Ελλάδα, ώστε να πυροδοτήσει πιο γρήγορα την ανάκαμψη», ώστε να υπάρξει καλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως «η εικόνα δεν είναι καλή για τον μήνα Μάρτιο και εκτιμούμε ότι το ίδιο θα είναι και για τον επόμενο ή τους δυο επόμενους μήνες, ενώ επανέλαβε πως το κόστος του lockdown είναι 725 εκατ. ευρώ την εβδομάδα.

Επισήμανε ακόμα πως έλλειμμα και χρέος θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι είχε εκτιμηθεί. «Η βιωσιμότητα του χρέους επιβαρύνεται. Ταυτόχρονα βγαίνουμε στις αγορές. Άρα κάνουμε κινήσεις για τη βιωσιμότητα χρέους, όπως η πρόωρη αποπληρωμή», υπογράμμισε.

Σημείωσε ακόμα πως η έκδοση του 30ετούς ομόλογου ήταν μια κίνηση με στρατηγική στόχευση που βελτιώνει το προφίλ της Ελλάδας εντός και εκτός της χώρας. «Αναγνωρίστηκε από θεσμούς, εταίρους και αγορές. Αυτό μας βοηθά πολύ για να δανειστούμε με χαμηλό κόστος. Αν δεν μπορούσαμε να αυξάνουμε τα ταμειακά της χώρας, δεν θα μπορούσαμε να αποπληρώσουμε τις ανάγκες», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα