Χούθι: Συμφωνία με Ρωσία και Κίνα για να περνούν με ασφάλεια τα πλοία τους

Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη κατέληξαν σε συμφωνία με τη Ρωσία και την Κίνα για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους από τον κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε σήμερα (Πέμπτη 21/3) το Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Οι Χούθι επιτίθενται σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Όπως προσθέτει το δημοσίευμα τους διεθνούς μέσου, σε αντάλλαγμα για την ασφαλή διέλευση είναι πιθανό ότι η Ρωσία και η Κίνα θα παράσχουν κάποιου είδους πολιτική υποστήριξη στους Χούθι, ενδεχομένως ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο και οι δύο χώρες είναι μόνιμα μέλη.

Πάντως, οι λεπτομέρειες αυτής της υποστήριξης δεν είναι σαφείς, αναφέρει το Bloomberg.

Ήδη οι Χούθι είχαν κάνει γνωστό ότι δεν θα στόχευαν κινεζικά ή ρωσικά πλοία. Φαίνεται όμως ότι η Ρωσία και η Κίνα αναζητούσαν μια ειδικότερη συμφωνία μετά την παραδοχή των Χούθι ότι αναγνώρισαν λανθασμένα κάποια πλοία.

Η περίπτωση του πλοίου True Confidence στις 6 Μαρτίου, ήταν η πρώτη φορά που κάποια επίθεση των Χούθι με drone προκαλούσε θύματα καθώς τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αν και ένας εκπρόσωπος των Χούθι ισχυρίστηκε ότι το πλοίο ήταν αμερικανικό, οι ιδιοκτήτες του πλοίου αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τις ΗΠΑ.

Το πλοίο φέρεται να πωλήθηκε από αμερικανική εταιρεία σε εταιρεία με έδρα τη Λιβερία μόλις τον περασμένο μήνα.

Σε ένα άλλο περιστατικό, όπως σημειώνει το Forbes, πύραυλοι εξερράγησαν κοντά σε πλοίο φορτωμένο με ρωσικό πετρέλαιο, λίγες ημέρες αφότου οι Χούθι είχαν δηλώσει ότι τα ρωσικά πλοία μπορούσαν να περάσουν με ασφάλειας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα