Χωρίς συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο η συνάντηση των υπ. Ενέργειας

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. δεν κατάφεραν ούτε σήμερα να καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου προκειμένου να αποτραπεί στο μέλλον η επανάληψη του ράλι του καλοκαιριού που εκτίναξε το ενεργειακό κόστος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, ανέφερε ότι οι χώρες έχουν βρει κοινό έδαφος στις περισσότερες πτυχές της πρότασης. “Όλες οι χώρες έδειξαν ότι είναι πρόθυμες να καταλήξουν σε συμβιβασμό”, ανέφερε.

“Φτάσαμε πολύ κοντά σήμερα”, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, που προεδρεύει του Συμβουλίου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι “όλα μπορούν να λυθούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση”.

“Στόχος μας είναι να εγκριθεί το πλαφόν την επόμενη Δευτέρα”, ανέφερε.

“Θα υπάρχει μόνο ένα ανοικτό θέμα για συζήτηση την επόμενη Δευτέρα και αυτό θα είναι το επίπεδο των τιμών που θα πυροδοτεί τον μηχανισμό [για το πλαφόν]”, ανέφερε ο Σικέλα.

Ο υπουργός επισήμανε παράλληλα ότι οι υπουργοί ζήτησαν την παροχή συμβουλών από εμπειρογνώμονες πριν την επόμενη συνεδρίαση τους τη Δευτέρα, για το επίπεδο της ανώτατης τιμής, καθώς κάποιες χώρες συνεχίζουν να ανησυχούν ότι το μέτρο αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Σημείωσε επίσης ότι η πρόταση για το πλαφόν θα περιλαμβάνει και προτάσεις για την αναστολή του αν διαπιστωθεί ότι δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο τιμών.

“Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Δεν θα μπορούσαν να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις σήμερα”, δήλωσε ο Χάμπεκ μετά από μια πολύωρη συνάντηση με τους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες.

Δύο “στρατόπεδα” στην Ε.Ε.

Το μέτρο του πλαφόν στις τιμές έχει διχάσει τις χώρες της Ε.Ε. Από τη μία μεριά, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία τάσσονται υπέρ του πλαφόν, υποστηρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσει φαινόμενα κερδοσκοπίας στις αγορές και θα μετριάσει τα υψηλά κόστη που επιβαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Στον αντίποδα, χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία υποστηρίζουν ότι το πλαφόν μπορεί να πυροδοτήσει κινδύνους στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς, αν η τιμή του είναι χαμηλότερη από αυτή που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν άλλες χώρες.

Η πρόταση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον Νοέμβριο την πρόταση της για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, προτείνοντας έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς με στόχο τη μείωση της αστάθειας στις ευρωπαϊκές αγορές αερίου, κατοχυρώνοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Ειδικότερα, η Κομισιόν πρότεινε ένα ανώτατο όριο ασφάλειας για τις τιμές, ύψους 275 ευρώ για τα παράγωγα TTF (Title Transfer Facility-TTF) του επόμενου μήνα. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.

Παράλληλα, με στόχο την την αποφυγή προβλημάτων ασφάλειας του εφοδιασμού, το ανώτατο όριο τιμών περιορίζεται σε ένα μόνο προθεσμιακό προϊόν (προϊόντα TTF επόμενου μήνα), έτσι ώστε οι φορείς της αγοράς να εξακολουθούν να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ζήτησης και να προμηθεύονται αέριο στην αγορά.

Επίσης, για να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση αερίου δεν αυξάνεται, η πρόταση απαιτεί από τα κράτη μέλη να κοινοποιούν εντός δύο εβδομάδων από την ενεργοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς τα μέτρα που έχουν λάβει για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανές αρνητικές συνέπειες του ορίου τιμών, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ότι ο μηχανισμός μπορεί να ανασταλεί αμέσως ανά πάσα στιγμή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα