Νέες εκκενώσεις στη Ράφα – Αποκαλύπτουν αδυναμίες του Ισραήλ;

Προ των πυλών είναι, όπως όλα δείχνουν, η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γάζας, με τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις να στέλνουν νέα τελεσίγραφα εκκένωσης περιοχών στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, οι οποίοι, σύμφωνα με στοιχεία των IDF, είναι περίπου 300.000.

Το Ισραήλ κάλεσε σήμερα του Παλαιστίνιους σε περισσότερες συνοικίες της Ράφα να εκκενωθούν και να κατευθυνθούν στη “διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή” στο αλ Μαουάσι, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι ο στρατός προετοιμάζεται για την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων μιας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα.

Σε μία ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τους κατοίκους, αλλά και τους εκτοπισμένους άλλων περιοχών στην περιοχή Τζαμπάλια που βρίσκεται στα βόρεια της Γάζας, αλλά και σε άλλες 11 συνοικίες να σπεύσουν άμεσα στα καταφύγια που βρίσκονται στα δυτικά της πόλης της Γάζας.

Η εντολή εκκένωσης αποκαλύπτει τα αδύναμα σημεία του Ισραήλ
Όπως σημειώνει ο Guardian, δύο στοιχεία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά στις τελευταίες προειδοποιήσεις εκκένωσης που εξέδωσαν σήμερα οι IDF.

Το πρώτο είναι ότι οι προειδοποιήσεις για τη Ράφα τοποθετήθηκαν στο κάτω μέρος των φυλλαδίων και των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχεδόν σαν να προσπαθούσαν οι IDF να υποβαθμίσουν την επερχόμενη επίθεση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης για μεγάλο μέρος της εβδομάδας ότι διεξάγουν “ακριβείς, περιορισμένες και στοχευμένες” επιχειρήσεις στην πόλη με μοναδικό στόχο την κατάληψη του βασικού συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο. Αυτό τώρα είναι σαφές ότι δεν ισχύει, αν ίσχυε ποτέ.

Αυτή η απροθυμία να επισημανθεί το άνοιγμα μιας νέας και δυνητικά εξαιρετικά αιματηρής φάσης στον πόλεμο στη Γάζα δεν προκαλεί έκπληξη. Εδώ και μήνες, οι πιο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Ισραήλ απειλούν με μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα για να εξοντώσουν, όπως διακηρύσσουν, τις δυνάμεις και τους ηγέτες της Χαμάς που εδρεύουν στην ή κάτω από την πόλη και να ανακτήσουν κάποιους από τους ισραηλινούς ομήρους που πιθανόν κρατούνται εκεί. Αυτό θεωρείται απαραίτητο για την επίτευξη των πολεμικών στόχων του Ισραήλ, δηλαδή τη “συντριβή” της Χαμάς και τον τερματισμό κάθε απειλής από την οργάνωση.

Αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν προειδοποιήσει για καταστροφή σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίθεση και η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια χωρίς το Ισραήλ να προσφέρει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία των αμάχων. Αυτό, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, δεν το έχουν δει ακόμη. Οι διπλωματικές επιπτώσεις της νέας ισραηλινής ώθησης είναι επομένως πιθανό να είναι σημαντικές και μακροχρόνιες.

Το δεύτερο συμπέρασμα από τις προειδοποιήσεις είναι ότι ζητούν την εκκένωση των περιοχών στη βόρεια Γάζα που έχουν ήδη γίνει τόπος επανειλημμένων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι IDF αναγκάζονται να επιστρέψουν σε τμήματα της περιοχής όπου έχουν νικήσει δυνάμεις της Χαμάς.

IDF: Περίπου 300.000 κάτοικοι της Γάζας εκκένωσαν τη Ράφα
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) έχουν ανακοινώσει ότι μέχρι τώρα, περίπου 300.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν μετακινηθεί προς την περιοχή Αλ Μαουάσι.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα νικήσει αν δεν ξεριζώσει χιλιάδες μαχητές του κινήματος της ισλαμικής Χαμάς, για τους οποίους πιστεύει ότι έχουν αναπτυχθεί στη Ράφα.

Ισραηλινά άρματα μάχης κατέλαβαν χθες τον κεντρικό δρόμο που χωρίζει τις ανατολικές και δυτικές συνοικίες της πόλης, περικυκλώνοντας αποτελεσματικά την ανατολική πλευρά, σε μία επίθεση που προκάλεσε την αναστολή της χορήγησης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, 24 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας μετά από εναέριο βομβαρδισμό ισραηλινών μαχητικών στην κεντρική Γάζα.

Βίντεο της Χαμάς με όμηρο που πλέον είναι νεκρός από ισραηλινή επιδρομή
Την ίδια ώρα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε σε μία σημερινή ανακοίνωσή της ότι ο Ισραηλινός όμηρος Ναντάβ Πόπλεγουελ πέθανε από τραύματα που προκλήθηκαν από μία αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, πριν από έναν και πλέον μήνα.

Νωρίτερα, δημοσίευσε βίντεο όπου μιλά ο Πόπλεγουελ. «Η κυβέρνηση σας λέει ψέματα», είναι το μήνυμα που στέλνει η Χαμάς μέσω αυτού του βίντεο των 11 δευτερολέπτων.

Στο εν λόγω βίντεο, φαίνεται ο 51χρονος ενώ το απόσπασμα ολοκληρώνεται με ένα ερωτηματικό.

Η Χαμάς άφηνε να εννοηθεί ότι θα μάθουμε σύντομα περισσότερα για την υγεία του συγκεκριμένου ομήρου, ο οποίος στην εικόνα.

Βαθαίνει το χάσμα με τις ΗΠΑ
Παρά τις ισχυρές αμερικανικές πιέσεις, τις ανησυχίες των κατοίκων, αλλά και ομάδων ανθρωπιστικής βοήθειας, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει με στρατιωτική εισβολή στη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο, από την έναρξη του πολέμου, εδώ κι επτά μήνες.

Το Ισραήλ, κεντρικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχει έρθει τελευταία σε ρήξη με την Ουάσινγκτον.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι παρακολουθεί “με ανησυχία” τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, ενώ αυτές εμφανίζονται να έχουν τοπικό χαρακτήρα γύρω από το κατεστραμμένο συνοριακό πέρασμα της Ράφα και δεν φαίνεται να αντανακλούν μία εισβολή μεγάλης κλίμακας των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στην πόλη.

Ο πόλεμος προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 250 έπεσαν όμηροι στα χέρια της Χαμάς, σύμφωνα με την πλευρά του Ισραήλ.

Από την πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ στην Γάζα, που έχει ως αντικειμενικό σκοπό την εξουδετέρωση της Χαμάς έχουν σκοτωθεί περίπου 35.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει τον παράκτιο θύλακα της Γάζας, προκαλώντας μία βαθιά ανθρωπιστική καταστροφή.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι η χρήση όπλων αμερικανικής προέλευσης από το Ισραήλ, είναι ενδεχόμενο να έχει παραβιάσει τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο στην διάρκεια της πολεμικής επιχείρησης στη Γάζα, στο πλαίσιο της πιο σκληρής κριτικής που έχουν ασκήσει οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα, κατά του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα