Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για ακαθάριστα οικόπεδα – Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα νέα ψηφιακή πλατφόρμα για ακαθάριστα οικόπεδα, αποτελώντας ένα επιπλέον μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών. Με επιτόπιους ελέγχους, οι Δήμοι θα εντοπίζουν ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν εάν οι πολίτες έχουν υποβάλλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Την εν λόγω πλατφόρμα δημιούργησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εσωτερικών, απλοποιώντας τις διαδικασίες, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων.

Ειδικότερα, η νέα ψηφιακή υπηρεσία θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει αίτηση καθαρισμού του οικοπέδου του αλλά και να κάνει καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ο δήμος θα καταχωρεί τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.

Τα πρόστιμα
Από τα 1.000 ευρώ εκκινεί το ποσό των προστίμων που θα καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 54.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα