ΗΠΑ: Η Γερουσία ζητά κυρώσεις στην Κίνα για την ανεξαρτησία του Χoνγκ Κονγκ

Κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων για το ενδεχόμενο παραβίασης της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία.

Εγκρίθηκε την Πέμπτη 25 Ιουνίου από το σώμα της Γερουσίας νομοσχέδιο με βάση το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων και κινεζικών επιχειρήσεων που παραβιάζουν ή θα παραβιάσουν την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο να ασκήσει πιέσεις στο Πεκίνο ώστε να κάνει σεβαστό το ειδικό καθεστώς αυτονομίας της πόλης – κράτους του Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανικής αποικίας που έχει περάσει στον έλεγχο της Κίνας από το 1997.

Στη συμφωνία με τους Βρετανούς για την παραχώρηση του Χονγκ Κονγκ η Κίνα είχε δεχθεί τη διατήρηση των ειδικών χαρακτηριστικών του τελευταίου τουλάχιστον μέχρι το 2047.

Το νομοσχέδιο, το οποίο στήριξαν και συνδιαμόρφωσαν τόσο οι Ρεπουμπλικανοί που αποτελούν την πλειοψηφία στο σώμα, όσο και οι μειοψηφικοί Δημοκρατικοί, θα περάσει τώρα στο κάτω σώμα του Κογκρέσου (Βουλή των Αντιπροσώπων), όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί και στην οποία ήδη έχει κατατεθεί ανάλογο σχέδιο νόμου.

Οι γερουσιαστές Chris Van Hollen, Δημοκρατικός από το Μέριλαντ και Pat Toomey, Ρεπουμπλικανός από την Πενσιλβάνια, ανέφεραν ότι η έγκριση από πλευράς των νομοθετικών οργάνων της Κίνας του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια, που αφορά και το Χονγκ Κονγκ, επιτάχυνε την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.

Σχετικά Νέα