«Χειμώνας» στη Β. Ευρώπη: Εκχιονιστικά στη Γερμανία, ιστορικές πλημμύρες στη Σλοβενία

Χαλάζι που γέμισε τους δρόμους σε πάχος 30 εκατοστών μετέτρεψε το καλοκαίρι σε χειμώνα στο Ράιτλινγκ στη Γερμανία, ενώ τρία άτομα σκοτώθηκαν από πλημμύρες στη Σλοβενία, πιθανώς τις χειρότερες που αντιμετωπίζει η χώρα αφότου έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1991.

«Μπορούμε ήδη να πούμε ότι πρόκειται για πλημμύρα-ρεκόρ» δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο σλοβένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ, ο οποίος αναγκάστηκε να ακυρώσει τις διακοπές του.

«Η κλίμακα του φαινομένου είναι καταστροφική. Ζητούμε για κάθε βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί. Σας καλώ όλους να μείνετε στα σπίτια σας αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο να βγείτε» είπε.

Το επίπεδο συναγερμού για ακραία φαινόμενα ανέβηκε στο μέγιστο επίπεδο καθώς η βροχή που έπεσε σε ένα 24ωρο στα βόρεια, βορειοδυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρας αντιστοιχούσε στη βροχόπτωση ενός μήνα.

Στην πόλη του Τσέλιε, περίπου 4.000 άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω ανόδου της στάθμης του ποταμού Σαβίνια. Τα νερά του παρέσυραν σπίτια και προκάλεσαν κατολισθήσεις στην κοντινή πόλη του Λιούμπνο.

Περισσότερο επλήγη η περιοχή Κορόσκα στα σύνορα με την Αυστρία, στην οποία επίσης σημειώθηκαν πλημμύρες.

Μια γυναίκα σκοτώθηκε στην πόλη του Κάμνικ ενώ δύο ολλανδοί τουρίστες έχασαν τη ζωή τους στα βουνά του Κραν.

Στη Γερμανία, οι αρχές του Ρόιτλινγκεν στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης ανακοίνωσαν ότι «τοπική καταιγίδα με χαλάζι και ισχυρές βροχοπτώσεις» σάρωσε το κέντρο της πόλης το απόγευμα της Παρασκευής.

Φύλλα και χαλάζι έφραξαν τα φρεάτια αποχέτευσης μέσα σε λίγα λεπτά και το νερό έρεε σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, υπόγεια και κτήρια κατοικιών.

Εκχιονιστικά μηχανήματα βγήκαν στους δρόμους για την απομάκρυνση τόνων πάγου.

Περίπου 250 μέλη της πυροσβεστικής και εκατοντάδες εθελοντές αναπτύχθηκαν σε περίπου 100 αποστολές, καθώς η στάθμη του ποταμού που διασχίζει την πόλη ανέβηκε κατά 1,5 μέτρο σε πέντε λεπτά.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα