ΧΑ: Πτώση στα όρια της αλλαγής τάσης

Συνεχίζει υψηλότερα η Wall Street, ήπιο profit taking στην Ευρώπη, επιθετικότερες πιέσεις υπό τη βάση σταθερά ενός σαθρού market making στο Χρηματιστήριο, με πενιχρό τζίρο.

Το ΧΑ μπορεί να χάρισε υψηλές αποδόσεις το 2023 αλλά τις τελευταίες εβδομάδες παραμένει μακριά από το διεθνές ράλι υποαποδίδοντας σε σημαντικό βαθμό. Σε όλο το φάσμα του ταμπλό και ειδικά σε blue chips και τράπεζες διαδοχικά βγαίνουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και πιέσεις από βραχυπρόθεσμους, ελλείψει αγοραστών. Παράλληλα, οι όποιες φτιαχτές κινήσεις δημιουργούν θόρυβο στους επενδυτές και σύγχυση με πολλούς να σπεύδουν στο ταμείο, προκειμένου να διασφαλίσουν τα όποια κέρδη τους.

Απέχοντας μία συνεδρίαση μακριά από το κλείσιμο του έτους, η αγορά δε θέλησε να επιδωθεί σε κινήσεις καλωπισμού αλλά ούτε σε τοποθετήσεις με νοήμα, ενόψει της έλλευσης του νέου έτους. Αντιθέτως και παρά το διεθνές ράλι, το ΧΑ φλέρταρε με τη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 1.284,60 μονάδων (την έσπασε προσωρινά την ανέκτησε εν συνεχεία) που μπορεί να οδήγησει μέχρι και στις 1.258 μονάδες, επίπεδο που κρίνει τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Έτσι, μπορεί από τη μία, παράγοντες της αγοράς να μην ανησυχούν καθώς ο τζίρος βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτι που δε φανερώνει κινήσεις ξεφορτώματος, αλλά από την άλλη, προβληματισμό προκαλεί η συνεχής «αντίσταση» της αγοράς να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η αγορά θα ανεβάσει ρυθμούς από το νέο έτος και πιθανότατα προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με το νέο έτος.

Τεχνικά το 1.258 συνεχίζει να είναι το stop μας σε ημερήσιο γράφημα και επόμενο μέλημα μας να είναι η κατοχύρωση του υψηλού του 2023 που είναι στις 1.350 μονάδες. Η αγορά κινείται χωρίς υπερβολές και με rotation ανά κλάδο μιας και οι τζίροι είναι σε χαμηλές πτήσεις. Η ζώνη του 1.325-1.350 είναι το κλειδί για την συνέχεια στον Βορρά και το 1.258 το μαξιλαράκι μας». Το 1.300 ανθίσταται στο να κατοχυρωθεί και να μας δώσει το 1.330. Το 1.287 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να βγάλει πωλητές θυμίζοντας ότι το 1.258 είναι κύρια στήριξη και στοπ στο long. Ο ταλαντωτής μας προβληματίζει ψάχνοντας διόρθωση.

Πέραν αυτών ενδιαφέρον θα αρχίζουν να παρουσιάζουν σταδιακά οι κορυφαίες επιλογές που θα θέσουν τόσο οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, όσο και οι εγχώριες χρηματιστηριακές και επενδυτικές.

Να σημειωθεί πως από την 1/1/24 τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν στους κορυφαίους δείκτες, καθώς για την ένταξη στον δείκτη Bloomberg Barclays, χρειάζονται δύο investment grade αξιολογήσεις από Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch (ο στόχος επετεύχθη πλέον), για τον iBoxx χρειάζεται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας κατά μέσο όρο από τους τρεις παραπάνω (επίσης) και για τον FTSE Russell χρειάζεται αναβάθμιση στη βαθμίδα «Α-» τόσο από τη Standard & Poor’s όσο και από τη Moody’s (δεν έχει επιτευχθεί ακόμη).

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,59% στις 1.285,57 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά ούτε τα 50 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωση πτώση 0,6% στις 3.101,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε κατά 1,81% στις 1.049,60 μονάδες.

Βαριές απώλειες και επιθετικό profit taking στην ΕΤΕ στο -2,83% και τα 6,24 ευρώ, με τη Eurobank να διολισθαίνει κατά 1,45% στα 1,6005 ευρώ και την Alpha Bank στο -1,26% και τα 1,491 ευρώ. Απώλειες 1,05% για την Πειραιώς στα 3,202 ευρώ.

Παράλληλα, βαριές απώλειες κατέγραψαν Ελλάκτωρ (-2,15%), Autohellas (-1,99%), ΕΛΧΑ (-2,01%), και Βιοχάλκο (-1,32%).

Ήπιο profit taking σε ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ με την Τιτάν στο -0,92% και την Aegean στο -0,53% και τα 11,18 ευρώ.

Κέρδη 1,88% για τη Jumbo και 0,61% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα