Bloomberg: Η Κίνα σπεύδει να διασώσει το Ιράκ μέσω μιας πετρελαϊκής συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων

Το Ιράκ αναμένεται να υπογράψει μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον κολοσσό της πετρελαϊκής βιομηχανίας, China ZhenHua Oil Co., σε μία διάσωση από το Πεκίνο της κυβέρνησης της χώρας που έχει ξεμείνει από χρήματα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η ιρακινή κυβέρνηση θα λάβει τα χρήματα προκαταβολικά με αντάλλαγμα την προμήθεια πετρελαίου σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η εν λόγω συμφωνία είναι το τελευταίο παράδειγμα για το πώς η Κίνα, μέσω κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών και τραπεζών, δανείζει σε μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Αγκόλα, η Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ, με την αποπληρωμή να γίνεται σε βαρέλια πετρελαίου αντί για μετρητά.

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου φέτος έχει πλήξει τον προϋπολογισμό του Ιράκ και η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πληρώσει εγκαίρως τους δασκάλους και δημόσιους υπαλλήλους της χώρας.

Η ιρακινή SOMO, η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις εξαγωγές πετρελαίου, επέλεξε την κινεζική ZhenHua μετά την πρόσκληση για υποβολή προσφορών, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου, Hassan Nadhim δήλωσε την Τρίτη ότι υπήρξαν πολλές προσφορές και εξετάζονται πριν ο πρωθυπουργός Mustafa Al-Kadhimi πάρει την τελική απόφαση.

Με βάση τους όρους της επιστολής που έστειλε στα ενδιαφερόμενα μέρη η SOMO τον προηγούμενο μήνα, ο πλειοδότης θα πραγματοποιεί αγορές 4 εκατ. Βαρελιών το μήνα ή περίπου 130.000 την ημέρα. Η πληρωμή θα γίνει προκαταβολικά για την προμήθεια ενός έτους, κάτι που με βάση τις τρέχουσες τιμές αναμένεται να αποφέρει στη χώρα πάνω από 2 δισ. δολ. σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Η διάρκεια της συμφωνίας θα είναι για πέντε χρόνια – ωστόσο η προκαταβολή θα είναι μόνο για ένα έτος.

Οι χώρες με ενεργειακά αποθέματα αλλά και με προβλήματα ρευστότητας συχνά βασίζονται στις προκαταβολές για να αντλήσουν χρήματα, ωστόσο μέχρι τώρα η Βαγδάτη δεν το είχε κάνει. Η ημιαυτόνομη Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ έχει χρησιμοποιήσει παρόμοια συμβόλαια στο παρελθόν, όπως και το Τσαντ και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Σε μια τέτοια συμφωνία, ο αγοραστής ουσιαστικά γίνεται ο πιστωτής, με τα βαρέλια να αποτελούν την ασφάλεια για το δάνειο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα