Αύξηση των χρεών προς την εφορία κατά 2,1 δισ. ευρώ

Εκτοξεύτηκαν τα χρέη των φορολογούμενων και των ασφαλισμένων στην περίοδο της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Συνολικά στο τρίτο τρίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση των χρεών προς την εφορία κατά 2,1 δισ. ευρώ και κατά 400 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ληξιπρόθεσμου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, προέρχεται από τους οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα στην κατηγορία αυτή καταγράφεται αύξηση των ληξιπρόθεσμων κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 691,4 εκατ. ευρώ.

Συνολικά τα χρέη στην εφορία ανέρχονται στο τεράστιο ποσό των 106,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62 δισ. ευρώ οφείλουν οι τράπεζες. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων και οι εκπτώσεις φόρων (στην πρώτη καραντίνα) δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν ένα νέο κύμα οφειλών.

Υπό αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες θα κληθεί το 2021 το οικονομικό επιτελείο να δώσει λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η πανδημία στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς η θεσμοθετημένη νέα ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της καραντίνας δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει την αιμορραγία που προκαλεί η υγειονομική κρίση.

Στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020 διαμορφώθηκε στα 37,4 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 392,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους παρατηρείται σημαντική μείωση κατά 483.436 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.867.892 οφειλέτες.

Η συγκεκριμένη μεταβολή ερμηνεύεται εν μέρει από τον μεγάλο αριθμό των χρεών σε αναστολή είσπραξης στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID-19. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του πλήθους των οφειλετών εντοπίζεται στην κατηγορία που αφορά σε χρέη μικρότερα από 50 ευρώ (μείωση κατά 249.882 οφειλέτες).

Στις κατηγορίες οφειλής μέχρι τα 20.000 ευρώ η πτώση του αριθμού των οφειλετών σε ετήσια βάση συνοδεύεται από μείωση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου. Ενδεικτικά, στο εύρος οφειλής μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ, ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 84.250 πρόσωπα, ενώ παράλληλα σημειώθηκε μείωση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 146,6 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, στις κατηγορίες οφειλής άνω των 20.000 ευρώ σημειώνεται αύξηση τόσο στο πλήθος των οφειλετών, όσο και στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 1.117,2 εκατ. ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε μικρή αύξηση κατά 151 πρόσωπα.

Στην ανωτέρω αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 691,4 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου τους σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 τα 62 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.047, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 102 νομικά πρόσωπα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα