Αύξηση κατώτατου μισθού; Νext year και αν…

Το διακύβευμα για την επόμενη ημέρα, μετά το τέλος της καραντίνας και την άρση των περιοριστικών μέτρων, αφορά στις αλλαγές επί τα χείρω που θα επέλθουν σε κομβικούς τομείς όπως είναι η οικονομία και η εργασία. Τα απόνερα που αφήνει η πανδημία του κορωνοϊού είναι πολυεπίπεδα και εξόχως σημαντικά, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το προσωρινό «shut down» της οικονομίας ελέω κορωνοϊού, αποτελεί το απόλυτο άλλοθι ή την πανάκεια δικαιολογιών, για οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη αντιμετωπίσουν οι πολίτες στην… τσέπη ή στην εργασία τους.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Κι αν για την μακροοικονομία της χώρας έχει καταστεί σαφές από αναλυτές, διεθνείς οίκους, οργανισμούς αλλά και από επίσημα κυβερνητικά χείλη, ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη-μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία και το επιχειρείν-, από χθες πήραμε μια πρώτη γεύση για τις «παρενέργειες» στα εργασιακά. Πρώτο «θύμα» αποτελεί η αύξηση του κατώτατου μισθού που προοριζόταν να γίνει εντός του 2020. Για την ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί προ κορωνοϊού όριζε ότι οι διαδικασίες (έναρξη διαλόγου με κοινωνικούς εταίρους, κατάθεση προτάσεων από επιστημονικούς φορείς – Επιτροπή διαβούλευσης κλπ), θα λάμβανε χώρα τον επόμενο μήνα (Ιούνιος 2020), με στόχο να πραγματοποιηθεί η αύξηση εντός της χρονιάς.

Επικαλούμενη την πανδημία του κορωνοϊού και τις βλαπτικές συνέπειές του στην οικονομία, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει στον «πάγο» την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού για το 2020. Το έπραξε, χωρίς να έχει ενημερώσει τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι ως γνωστόν είχαν υποβάλει τις προτάσεις τους για την αναπροσαρμογή του ύψους του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μεικτά.

Και ποια είναι τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σχετικά με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, την οποία περίμεναν χιλιάδες εργαζόμενοι; Βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, οι σχετικές διαβουλεύσεις για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μετατίθενται για το 2021. Συγκεκριμένα η εκκίνηση της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο της τρέχουσας χρονιάς και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021, όταν και το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει την απόφασή του.

Λιγοστές οι ελπίδες για αύξηση και το 2021

Ακόμη κι αν τηρηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα και όλες οι διαδικασίες τρέξουν «by the book», ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τη δεδομένη στιγμή, ότι η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021. Με βάση τα τωρινά δεδομένα και με γνώμονα τις δυσμενείς προβλέψεις για την οικονομία αλλά και την εργασία, το σενάριο για αύξηση του κατώτατου μισθού συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το εξής: ο υπουργός Εργασίας έχει τον τελευταίο λόγο και είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την οριστική εισήγηση η οποία θα γίνει στο υπουργικό Συμβούλιο, τον Ιανουάριο του 2021. Ακόμη κι αν οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί είναι θετικές για «γενναία» αναπροσαρμογή, εκείνος έχει την ευχέρεια να μην τις εισακούσει. Το βασικότερο κριτήριο για τη λήψη των αποφάσεων και στην περίπτωση του κατώτατου μισθού, είναι με βάση το νόμο «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».
Με λίγα λόγια, λοιπόν, όταν και εφόσον οι οικονομικές και εργασιακές συνθήκες το επιτρέψουν, τότε θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του κράτους για αύξηση του κατώτατου μισθού. Η ρεαλιστική προσέγγιση, όπως προαναφέρθηκε, είναι πως δεν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες αυτό να πραγματωθεί τον Ιανουάριο του 2021.

Πολέμιος της αύξησης ο ΣΕΒ

Η πανδημία και η δυσπραγία που προκάλεσε στα οικονομικά της χώρας, είναι η επίσημη «δικαιολογία» για την αναβολή στην αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Υπάρχουν, ωστόσο, και οι κακεντρεχείς που υποστηρίζουν ότι γίνεται το χατίρι εργοδοτικών φορέων, όπως ο ΣΕΒ, που είχαν εκδηλώσει την καθολική αντίρρησή τους στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Και συνεχίζουν να το κάνουν, γεγονός που αναμφίβολα θα διαδραματίσει τον ρόλο και θα αποτελέσει εκ νέου βαρίδι, όταν επανεκκινήσει και πάλι ο διάλογος ανάμεσα στο υπουργείο εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους. Μην ξεχνάμε ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών δεν είχε συναινέσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ είχε προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ακύρωση της σχετικής υπουργικής εγκυκλίου…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα